cumali kardasimi everekte bizde söhürcü gezelim karakas sanada geliriz cikolata sekeri hazirla sen::)))
Yazdırılabilir Görünüm
cumali kardasimi everekte bizde söhürcü gezelim karakas sanada geliriz cikolata sekeri hazirla sen::)))
ben de ilk defa duydum.ya çok eski bir adet biz hatırlayamıyoruz ya da böle bi gelenek yoktu.
aslinda bizdede yok böyle bisey ama bizim birkac komsu tanidiklar var onlarda kina gecesi sonrasi bize gelip kuruyemis köftelik malzeme seker ne varsa aldilar..
gerci cok olmuyor ama sonucta buda bi gelenek göreneklerden ..aslinda güzel ve zevkli oluyor..gecenin bi sattinde davul zurna esliginde kapiya gelip almak..
herseyin yeri ayri ya.. tabi artik cok böyle yapan yok sanirim..
valla ben de heç duymadım
Arkadaşlar bu gelenek var.Kimse yok demesin:)Bilmiyordum desin:)
benim kına gecesinde gezildi, tabii ben yattım gezmedim...:)
geldiklerinde bayaaa elleri dolu gelmişlerdi...hemen akabinde çiğ köfte yoğruldu gecenin saat 3 ünde...sonrasında tatlılar yenildi :)
güzel bir adet ama tek kötü tarafı gecenin bir yarısı gürültülü bir şekilde ev sahibini uyandırmak isterken konu komşununda uyanması oluyor :)
Bu söhürcü gezme adedi, 1960-1970'li yıllarda kesinlikle vardı, kına gecesi herkes dağıldıktan sonra oğlan evi, imkanı olan Birecikli mıtırıplarla, imknı olmayan kendi de dümbelekleri ile çok yakın akrabalarının evinin kapısını çalıp oyunlar oynar, ev sahibi de evdeki meyva, şire veya çerezlerden ikram ederdi, bu konuyu sitede yayınladığım ''Nizip'te Kız Oğlan everme'' başlıkla makalemde yazmıştım.Söhürcü gezisi bitince gezenler oğlan evinde dönerek hem toplanan ikramlar paylaşılır hem de çiğköfte yoğurulup yine oyunlarla yenilir içilirdi.Sanırım bu adedin terkedilmesinde ilçemizde 12 Eylül öncesi yaşanan terör korkusu olmuştur.Daha sonra da başlayan şehirleşme hayranlığı neticesi akrabalık bağlarının zayıflaması ''Söhürcü Gezme'' geleneğini yoketmiştir.Belki kimi aileler bunu zaman zaman hatırlayıp yaşatıyorsa saygı duyalım.Bu gezi akrabalık bağının gelişmesi, samimiyetin artması sevince ortak etme çabaları olarak görülmelidir.
ya bu gelenek niziptemi ortaya çıktı yoksa dışardan görme mi...???
Bursa'da da var bu! gece 12 , 1 oldumu kız evinden kalabalık grup oğlan evinden tavuk alıyorlar, eğer oğlan tarafıda giderse kız tarafı bir tepsi baklava veriyor.
ben hiç duymamıştım.sayenizde duydum.umarım sitedeki tüm bekarlar evlenir bizi de çağırırlar,bizde söhürcü gezerik:))