Kilisenin camiye çevrilmeside güzel olur yaw... Gavura inat, beş vakit namazı orada kılardım....
Yazdırılabilir Görünüm
Kilisenin camiye çevrilmeside güzel olur yaw... Gavura inat, beş vakit namazı orada kılardım....
ONLARDA BiZiM CAMiLERiMiZi KiLiSE YAPARLARSA NE OLACAK KARDES BAK YUKARIDA COGU KONUYA DEGiNMiSiM ..SADECE CAMiiYi GÖRMEYiN TEKRAR ATIYORUM SAPTIRMAYIN LÜTFEN..
evt kilise eskiden camiimiş sonra 1884 yılında şıhlar camii yapılınca mahsen olarak kullanılmış üzüm sağlanmış falan.. bunları rahmetli büyük babamdan ,babama aktarılmış...
Hala bu kararın çıkmaması üzücü idi ama şimdi somut adımlar atılması güzel...
Nizipte zeugma çıktı antepe taşındı eğer kilise taşınsaydı antep onu da alırdı sankonun parasal gücü Nizip halkının önüne geçmemeli......
Zeugmaya sahip çıkamadık kilisemize sahip çıkarız inşallah..
Nizipteki tarihi evlere sahip çıkmamız lazım şıhlar mah. orada ki evleri küçük kafeler haline getirilse şıhlar mah. istanbuldaki fransız sok. olan alana benzer...
Ama dediğim gibi bireick barajında olduğu gibi son dakikayı bekliyoruz maalesef...
Oradaki insanlar evlerini yenileyemetikleri için en son çare yakacaklar ve yakmak isteyenlerde var.....
Diyorum ki bu tarihi evler tespit edilip küçük türkü kafeler yada lokanta tarzında yerler açılmalı bunu yapacak kişiler tek belediye değil şahıslarda yapabilir....Belediye her türlü yardımı yapaçağına inanıyorum...
Bu yazıları yazmamda amaç diyelim Nizipe müze açıldı gelen turistler nerde dinleneçekler nereleri gezecekler hangi tarihi eve girebilecekler yani turistler sadece müzeyi görüp gidecekler Nizipe hiç bir artı olmayacak.......
Bunun için tarihi evlerimizi yanmaktan kurtarın !!!!!!
.
Zamanında kilisenin müzeye dönüştürülmesi içn baraj kazılarının başlamasına yakın bir dernek kurulmuştu. Bu dernek bu iş için çok çabalamasına rağmen başarılı olamadı, zira kilisedeki tasarruf hakkı belediyeden vakıflara geçmişti. .
Şimdi eğer tekrar belediyeye yetki verildiyse vakit kaybedilmeden çalışmalara başlanmalıdır. Geçmişte bu yönde yürütülen çabaları kimse desteklemezken iş işten geçtikten sonra Nizip ’te bir müze olmasının ne kadar gerekli olduğu da böylece görülmüş oldu ama iş işten geçti. Şimdi hiç olmazsa zararın neresindne dönersek kardır demeliyiz. Restorasyon için ön proje çalışmalarının başlaığını ben de duydum. bu iyi bir gelişme, emeği geçenleri kutlamak isterim..
Mesela Efes antik kentine giden herkes illa Selçuk müzesine uğrar. Ufak parçalar açık hava müzesinde sergilenemeyeceği için kapalı mekan gereklidir. Bu mekanın adresinin Gaziantep olması manasızdır. Diyelim ki bir turist kafilesi geldi ve Zeugma ’yı görmeyi amaçlıyorlar. Şu anda Gaziantep ’te müzeyi geziyor, ordan karayoluyla Nizip ’in yanından geçiyor ve Nizip ’i geçtikten sonra Zeugma yoluna dönüyor. Neden derseniz, Nizip ’in alt girişinde Zeugma yol tabelası yok da ondan. Bu kadar bariz bir hatanın nasıl yapıldığını anlamak mümkün değil. Turistler Zeugma ’ya Nizip içerisinden geçerek gitse, çarşıda durup bir şişe su satın alsalar bu yine kardır. Ama şimdi Nizip ’in yanından geçiyorlar ve Nizip ’e uğramıyorlar..
Eğer Nizip içinde mümkünse kilise, değilse başka bir yer müze yapılsa, Zeugma ’ya gelen insanlar illa Nizip içine uğrarlar. Nizip ’e gelen bir turist nasıl olsa Gaziantep ’e de gider. Sadece Nizip ’i ve Zeugma ’yı görüp geri dönmez..
İdareciler derhal bu konuyla ilgili bir plan yapıp hayata geçirmelidirler. Yoksa tur firmaları da zamanla güzergahlarını kesinleştirerek Nizip ’i plana dahil etmemeye devam ederler. İlk iş Zeugma yol tabelası Nizip ’in ilk girişine konmalı, gelen turistlerin çarşı içinden geçerek Zeugma ’ya gitmeleri sağlanmalıdır..
Nizip ’teki diğer eski yapılara gelince.. Nizip belediyesi bu binaların sahiplerini biraraya getirmeli, bu binaların restorasyonu için fon sağlanması konusunda çalışmalıdır. Gaziantep ’te Beyazlar konağı var mesela kırkayak parkının orada, belediye orası için bina sahiplerine önce AB ’den, sonra da TOKİ ’den kaynak bulunmasını sağladı. yoksa bu binaların şahsi gayretlerle kurtulması mümkün değil zira bahsettiğimiz işlemler çok çok yüksek maliyetlidir. Belediye, şehrin kimliği ve genel silueti için bu organizasyonu kurumsal kimliği ile düzenleyici ve denetleyici role sahip olmalıdır..
Edited by - murats on 02.11.2006 12:32:19
SEVGİLİ İMAR MÜDÜRÜMÜZ VE BELEDİYE BAŞKANIMIZ İLE TÜM EMEGİ GEÇENLERE AYRI AYRI TEŞEKKÜR EDERİM..
ÖZÜR DİLİYEREK BİR SORU SORMAK İSTİYORUM.kİLİSENİN ARKA VE YAN KISIMLARINDA BULUNAN ARAZİ ACABA KİLİSE ARAZİSİ İÇİNDEMİ. SELAMLAR.
Nizip’e dair son günlerde edindiğim en sevindirici haber....
Gördüm ki, DUYARLILIK ÜZERİNE (Kimliksiz Nizip 3’ten önce bir parantez) adlı yazımda; 14 yıl önce bir avuç, bu konuya duyarlı Nizipli ile gündeme getirdiğimiz KİLİSENİN RESTORASYONU (ve MÜZEYE DÖNÜŞTÜRÜLEREK, ZEUGMA’DAN çıkacak olan antik değerlerin orada sergilenmesi) çabamız ’nihayet’ resmiyette kabül gördüğü için, dünden bugüne emeği geçen herkese candan teşekkür ederim..