Nizip konteynýr kent hizmete girdi
Ülkelerindeki olaylardan kaçarak Türkiye'ye sýðýnanSuriyeliler için kurulan Nizip konteynýr kent hizmete girdi.
Gaziantep Valiliði'nce Birecik Barajýyakýnlarýnda tahsis edilen ve 150 dönüm hazine arazisi üzerine kurulan 5 binkapasiteli konteynýr hizmete girdi. Burada yürütülen çalýþmalarý yerinde inceleyen Koordinatör Vali VeyselDalmaz kent içerisinde incelemelerde bulunarak Ýlçe Kaymakamý YaþarKaradeniz'den bilgi aldý.Hizmete giren konteynýr kent ile ilgili gazetecilereaçýklama yapan Vali Veysel Dalmaz, Ülkemizde bulunan Suriyeli misafirlerimizfarklý bölgelerde oluþturulan çadýr ve konteynýr kentler olduðunu söyledi.Yapýmaþamasýnýn tamamlandýðý Nizip Konteynýr kent, okulu, sosyal tesisi, mescitti,toplantý salonu ve televizyon izleme odasý ve diðer imkanlarý ile birlikte Suriyelimisafirlerin hizmetine sunulduðunu vurgulayan Dalmaz þunlarý kaydetti:''Þuanakadar Nizip konteynýr kentin 2 bine yakýn misafiri bulunmakta belli bir kýsmýda yine kontenjan dahilinde baþka yerlerden buraya nakledilecekler. Bizlerde bumisafirlerimizi belli aralýklar ile sürekli ziyaret ederek onlara yalnýzolmadýklarýný hissettireceðiz. Bilindiði gibi Türkiye üzerine düþen göreviyapýyor ve Suriyeli misafirleri bu gibi yaþam alanlarýnda en iyi þekildemisafir ediyor. Ümidimiz buralarda kalan insanlarýn en kýsa sürede doðduklarýmemleketlerine dönmeleridir. Ancak maalesef orada akan kan durmadý savaþ halendevam ediyor. Ýnþallah uluslar arasý otoriterlerde bu anlamda duyarlý olurlar veoradaki akan kanýn durmasýna bir an önce durmasýna yardýmcý olurlar buradakimisafirlerimiz de kendi memleketlerine gider. Bize düþen burada onlara Türkmisafirperverliðini onlara göstermek ve bu zor durumda onlarýn yanýndaolmaktýr'' dedi.
Bm mülteciler yüksek komiseri guterres, nizip çadýr kentte
Guterres, Nizipilçesindeki çadýr kenti ziyaret ederek, bazý Suriyelilerle sohbet etti.Koordinatör Vali Veysel Dalmazile Nizip Kaymakamý Yaþar Karadeniz'inde eþlik ettiði ziyarette, Guterres, çadýr kentteki Suriyelilerin tedavilerininyapýldýðý saðlýk merkezini de ziyaret edip yetkililerden bilgi aldý.
Çadýr kentteki Suriyelileri "Selam Aleyküm"diyerek selamlayan Guterres, ziyaretinin ardýndan düzenlediði basýntoplantýsýnda, Nizip'in bugüne kadar turizm açýsýndanbilinen bir þehir olduðunu söyledi.
Doða harikasý ve mozaikleri ile ünlü þehrin Suriye'deki çatýþmalardan sonra çok sayýdaSuriyelinin sýðýndýðý ve yüksek standartlarda koruma bulduðu þehir halinegeldiðini belirten Guterres, "Türk hükümeti ve devleti bugün çok büyük birmisafirperverlikle 400 bini bulan Suriyeliye kapýlarýný açtý. Büyük bircömertlikle onlara koruma saðlamakta. Bu kamptaki gezilerim sýrasýnda çoketkilendiðimi belirtmek istiyorum. Bu sadece profesyonelliðin, etkin çalýþmanýnbaþarýsý deðil, bu iþin kalpten inanarak geldiðini gördüm" diye konuþtu.
-"Benim sesim uluslararasý toplum tarafýndanduyulacak"-
Kampta bazý sýðýnmacý ailelerle görüþtüðünü anýmsatanGuterres, þöyle devam etti:
"Bir baba yanýmýza geldi. 5 yaþýnda bir özürlü çocuðuvar. ve hemen koordinatör valimizin gerekli tüm çalýþmalarýn yapýlmasý içindirektifler verdiðini gördüm. Bu þekilde koruma ihtiyaçlarý yüksek olanSuriyeli mültecilere, Türk misafirperverliðinde korumanýn yüksek standartlardaverildiðini gördüm. Türkiye'ninSuriyeli mültecilere saðladýðý yüksek standartlarda yardýmýn yanýnda bizimMülteciler Yüksek Komiserliði olarak maalesef bugüne kadar küçük bir yardýmýmýzvar. Ama emin olabilirsiniz ki, benim sesim uluslararasý toplum tarafýndanduyulacak. Çünkü Türkiye'ninSuriyeli mültecilere bugün saðladýðý ve çatýþmanýn en baþýndan beri taahhütettiði ve devam ettiði koruma, uluslararasý camia tarafýndan destek bulacak.Buna inanýyorum."
-Koordinatör Vali Dalmaz-
Koordinatör Vali Veysel Dalmaz da, çadýr kentteki yürütülençalýþmalarýn hep birlikte gerçekleþtirildiðini söyledi.
Birleþmiþ Milletler Mülteciler Yüksek Komiseri Guterres'in,"Bizim yardýmlarýmýz azýcýk da olsa burada var" dediðine iþaret edenDalmaz,
"Arkadaþlarýmýz gerçekten burada bizimle birlikteçalýþýyorlar. Ama uluslararasý komitenin de yardýmýný alarak daha fazla buradaolmalarý gönülden temennimiz. Birleþmiþ Milletler'in diðer kuruluþlarý olanDünya Gýda Programý ve diðer örgütlerle beraber Birleþmiþ Milletler MültecilerYüksek Komiserliði de bu anlamda Türkiye'dekisýðýnmacýlarýn barýnmasýnda ve ihtiyaçlarýnýn giderilmesinde, uluslararasýotoritelerin kaynaðýný ve desteðini saðlayarak burada olurlarsa, gerçektenmemnun olacaðýz" dedi.
Kamplarla ilgili hizmetlerin belirli bir seviyeye geldiðinivurgulaya Dalmaz, bundan sonraki süreçte þehir merkezlerimizdeki Suriyelilerinihtiyaçlarýnýn karþýlanmasý, kayýt altýna alýnmasý ve yine Türkmisafirperverliðine yakýþýr þekilde misafir edilmesinin en büyük görevleriolduðunu kaydetti.
Türkiye'nin,baþta Afet ve Acil Durum Yönetim Baþkanlýðý (AFAD) olmak üzere Türk Kýzýlayý ile ilgili kurum ve kuruluþlarýylabüyük bir özveri ve bütçeden büyük pay ayýrarak çalýþmalarý yürüttüðünü anlatanDalmaz, þöyle konuþtu:
"Ama bunu sadece bütçe ile sýnýrlý görmüyoruz. BütünTürk milleti ülkenin her bir yanýndan sivil toplum örgütleriyle beraberSuriyelilere yardým konusunda gerçekten seferber olmuþ durumda. Çünkü öbürtarafta gerçekten ihtiyaç içerisinde olan komþu insanlarýmýz var. Bunlarýn çoðubizim akrabamýz, bizimle ayný coðrafyayý, ayný kültürü paylaþan insanlar.Dolayýsýyla bunu bir vazife olarak görüyoruz.
Burada çalýþtýðýmýz arkadaþlarýmýz gerçekten gönüldençalýþýyorlar. Ümidimiz bir an önce akan kanýn durmasý ve oradaki sisteminiþlemeye baþlamasý. Ýnþallah huzur ve sükun olur, biz de bu insanlarýmýzýburadan memnun olarak memleketlerine uðurlarýz. Tekrar sesleniyorum, özellikleuluslararasý otoriteler, uluslararasý kuruluþlar, Suriye'de akan kanýn, katledilenmedeniyetin tekrar yerine gelmesi konusunda el birliði yapsýnlar ve oraya tekrarbarýþ ver huzur gelsin."
Açýklamanýn ardýndan karayolu ile Gaziantep'e giden Guterres, SuriyeliMisafirler Koordinasyon Merkezi'ne geçti. Vali Erdal Ata tarafýndan karþýlanan Guterres,çalýþmalar hakkýnda bilgi aldý.