osman abi,
çek - kredi kartý - senet - havale - hepsi geçerlidir :-))))
Yazdýrýlabilir Görünüm
osman abi,
çek - kredi kartý - senet - havale - hepsi geçerlidir :-))))
Neydi türküde .
fakirin aracý düz yolda þaþarmýþ .
zenginin yolu dað bayýr aþarmýþ .
.
Metal kardeþim sen hele hayýrlýsý ile bul bitanede þabaþta oluruz allahýn izniyle, hemde seve seve merak etme.
orhan abi nerde eski koy dugunlerý nerde eský davulcular bý sabas demesýyle koy ýnlerdý... .
.
dugunlerýn dugun salonlarýna tasýnmasýyla sabas devrýde eský gunlerýný arar oldu bu konuya degýnmen ii olmuþ......
ÝBRAHIM ABI SENIN EWLENECEGIN GUN GELSINDE HAYIRLISIYLA.
Serdarali kardeþim olaya gerçekten baþka bir pencere ile bakmýþsýn. Evet haklý olduðun noktalar var ama,sonuçta bu bir anane idi ve faydasý zararlarýndan çoktu. Aslýnda geçmiþ zaman eki kullanmam hata çünkü bu faaliyet halen devam ediyor.
alýntý:
"quote" Serdarali demiþki:
Sayýn Orhan Bey çok güzel bir konuya temas etmiþsin ama hep olumlu yönlerinden bakmýþsýn.Birde arka pencereden bakmak lazým.Belki bizler hatýrlamayýz ama büyüklerimizin anlattýklarý kadarýyla bu olayýn çýkýþýný bilmek gerekir.Duyduðum kadarýný anlatayým..
Ekonomik açýdan oðlunu evermede güçlük çeken bir fakire yardým olsun diye Karþýlýk beklemeksizin þabaþ yapýlýrmýþ.Ama bu gelenek zamanla zenginler arasýnda raðbet görmeye baþladý.Hatta toplumda fakir þabaþ yapýnca kýnanýr duruma geldi.Kimin düðününe gittiki þabaþ yapýyor diye hepimiz içimizden konuþuruz.Eðer kendisinin düðününe icabet etmiþ ,kendiside gelenin düðününe icabet etmemiþse þabaþa býrakýlan para ,altýn istenir olmuþ,adeta zenginlerin yarýþ ettiði bir durum haline gelmiþtir.Falandan Binlerce dolar,filandan .....Ytl.Sende bir urup atacaksýn ezile büzüle o hediyeyi vermeye çalýþýrsýn. Bence bu durum kültür olmaktan çýkmýþ,gösteriþ havasýna bürünmüþtür..
.
. Zengin, fakir hala Þabaþ yapanda var yapmayanda
görsel bir manzara sunuyor olsa da zamanýmýzda biraz anlamýný yitiren bir gelenek olmuþ bence.gönülden ve karþýlýksýz olmalý,gösteriþ için de hiç olmamalý.yoksa bir kaç gevendeyi sevinçten hoplatmak,davuluyla daire çizdirmek filan görsel bir tarafý var elbet.bana göre deðil sanki.ama orhaný bir gün þabaþ verirkebn izlemek isterim.eyvallah
Þabaþ bizim kültürümüzün güzelliklerinden.. Aslýnda kaybolmadý hala var az gözükmesinin sebebi eskisi gibi köy düðünlerinin çok olmamasýndan kaynaklanýyor bence.. Ýnsanlar düðün salonlarýný tercih ediyor...Tabi buda damlarda halýlar atýlýp yemekler yendiði günleri özletiyor.. Sizler ne dersiniz..?
Bu konuya atfen kendi bölümümde bir konu açtým,sakýn okumamazlýk etmeyin....Hadi bakayým derhal orayaaaaaaa..................
Konuyu saptýrma bi dur :)) .
þimdi benim düðünde þaabaþþ yok ama taký merasimi var hepinizi beklerim:))) eli boþ gelen olursa metalle yalnýz býrakýrým :)).
BÝZÝM KÖYDE ÞAABAÞ DÜÐÜNLERÝN VAZGEÇÝLMEZÝDÝR....
EGER DÜGÜN YAPILIYOSA DÜGÜNÜ YAPAN SÝZÝN DÜGÜNÜNÜZE GELÝP PARA VERMEMÝÞSE SÝZDE O DEÜGÜNE GÝTMESSÝNÝZ....
ÝÞÝN EN GÜZEL YANI TOPLANAN PARAYLA DÜÐÜN ÝÇÝN YAPILAN MASRAFIN BÝR KISMI ÖDENÝYODU...HALA ÖYLE AMA ESKÝ TADI KALMADI....
HEY GÝDÝ GÜNLER HEY....
Orhan Abi gene güzel bir konu açmýþsýn. Varlýklý aileler Nizip’telahmacun yaptýrýp, köye getirirlerdi.Ayrýca kuzu, culluk, tavukya da kaz kesip firik pilavýnýn üstüne koyup, "patata cývýðý" ile servis ederlerdi. En son þabaþlý düðüne Erenköy (Kahtin) de bulunmuþtum. Yalnýz bir noktaya dikkat çekmek istiyorum. Þabaþ iki türlü diye biliyorum. Biri davulcu sizi düðün evinin önünde karþýlarken verilen bahþiþ, diðeri de Orhan Abi’nin tarifi. Tabi davulcuya verilen parayý davulcu havada salladýðý için kiþinin namýný yürütürdü...