-
Nizip 27700 kardeþ,bizi çocukluðumuza götürdünüz,yazýlarýnýzý merakla okuyoruz.Ülfetin siren sesi ve tren sesini hatýrladým,okula koþa koþa gitmem tenefüste parama kýyabilirsem aldýðým þekerli kahke ve þehir gazozu bir an gözümün önüne geldi,bayramlarda babamýn bizi toplayýp bayram yerine götürmesi ne günlerdi...Tekrar çocuk olmak isterdim...
Elinize,yüreðinize saðlýk teþekkür ediyoruz... yazýlarýnýzý merakla bekliyoruz...
-
agzýna diline saglýk çok güzel konulara deginmiþsin anlattýklarýnýn hepsi gözümde tek tek çanlandý teþekkürler.nizip 27700 istanbuldan selamlar.
-
Elinize dilinize yüreðinize hatta herþeyinize saðlýk. Roman okur gibi okudum. Helal olsun size kardeþ. Ayrýca sizinle tanýþmak isterdim.
-
Abdurrahman abi, zamanýmýzda hep duyduðumuz fakat yaþayamadýðýmýz olaylar, bir cümlendeki gibi, günümüzün kýymetini iyi bilelim.
tþkler abi, devamýný bekliyoruz
-
Abdurrahman kardeþ çok teþekkürler.Sýcak havalarda ellerinde uzun ince testereler ile belediyenin buz ganasýndan alýnan ve kalýp buzlarý keserken bagýran TEMÝZ BUZ ÇOK ÇOK diye keserek satan buz satanlarý unutamam.
Bahçalardan kesilerek teze teze getirilip satýlan,yerken ellerinizi dahi yaglandýran gas leri yani marullarý unutmak ne mümkün.
Dedigin gibi þehre yeni bir filim gelir kimisi terlikler ile ayagýnda uzun kara bir tuman,üstünde kötü bir fanila,siyah lastik ayakkabýlý dizinde ve kalçasýnda en az 4 yamalýk pantor giyen ve dahasý bagçaya giderken eþekten gelip sinama afiþlerini seyreden insanlar, teyyyyyy paramý bulacaksýnki sinamaya gidesin.
Tesbihli þekerler vardý.En çokda yumurta kaynatýrlardý kaynarken içine sogan kabugu korlardý kabugunun rengi kahveren olsun diye kardaþým o yumurtayý dýrnaklý ekmegin arasýna koyup içinede bir yeþil sogan aman yarabi,Kýrnatacý sabri aminin dedigi gibi Allah canýmý alsýnda kurtulim hesabý bir tatlý ve lezettli yemesi olurdu sorma gitsin.
sade gazozlar,miþmiþlerin can eriklerinin tadýna doyulmazdý.Hele geceleri sokak baþlarýnda ramazanda yapýlan ciger kebabý ne günlerdi onlar gözümüz yaþardý.
Sevgili abdurahman karadaþýmm bizi kanemet ettin çok çok teþekkürler.Selamlar
-
Sevgili dostlarým, okyanus_27, müslüm arýkan, Orhan Çelik, Ýbrahim, fsoyarik, hepinize sonsuz teþekkürleri
mi iletiyorum. Sizlerin bana yazmýþ olduðunuz mesajlar, anýlarýmýza kaldýðýmýz yerden yazmaya cesaret veriyor. Her akþam Gaziantepten saat 8,30-9,00 civarý eve dönüyorum. Yorgunluktun fýrsat yaratýp ancak yazýlan baþlýklarý okuyorum. Anýlarýmý yazmak içinde, daha önce hazýrlanmýþ bir yazý yada belge yok, sadece duygu yoðunluðu çok fazla olduðu, sabah namazý sonrasý yada gecenin ilerleyen saatleri 24,00-01,00 civarýnda oturup yazýyorum. Ýnþaallah anýlarýmýza kaldýðýmýz yerden yine devam edeceðiz. Bende çok merak ediyorum neler yazacaðýmý :):D:p;) Yaradana emanetsiniz....
-
Her evin damýnda, kimi salçasýný, kimi buðdayýný kaynatmýþ dama sermiþ arada bir karýþtýrýyor. Bazý damlarda ve balkonlarda dolmalýk patlýcanlar, kabaklar, biberler ipe dizilmiþ kurumayý beklerken o kurutmalýklarýn sesini dinleyerek damda uyumanýn hali bir baþka oluyor.
O yýllarda balkonlarda halý ve kilim yerine bastýk astarlarý serilirdi. Balkondan yada damdan aþaðýya çarþaf gibi bastýk astarlarý sallanýr, kurutmaya býrakýlýrdý. Sokaktan gelip geçenlere nispet yaparcasýna dalgalanýr dururdu. Þimdi millet bastýðý nereye serip nerede kuruturlar merak ediyorum :D
Kurumuþ hedik buðdaylarýn birazý Tahtani mahallesinde Zabit amcalarýn evinde devlübde iþlenir döðme olurdu. Kalanýda bulgur ve simit yapmak için cercer motor beklenirdi. Cercer motorlarý, benzinle çalýþtýrýlýr yanýnda ipi vardýr týpký jenaratör gibi çalýþtýrýlýrdý. Cercer motorunun tekerleri, eski uçak tekerlerinden imal olup, aracý çekmek içinde bir tanede eþek baðlanýr, hangi adrese gidilecekse o kapýnýn önünde motor çalýþtýrýlýr buðdaylar çekilir.
Çekilen bulgur ve simitler evslenir (kepekle bulgurun ayrýþtýrma iþlemi). Kepekler ayrýlýr, kepekler atýlmaz genellikle yastýk yapýlýrdý. Kepekli yastýkta yatanlar bilir. Bu iþi yapan son temsilcimiz rahmetli Hacý Bilal Özkarcý amcadan itibaren bitmiþtir. Günümüzün teknolojisi olan elektrikli deðirmen vede hazýr bulgur simitler bu iþide maalesef bitirdi.
Elektrik kesintileri sýk sýk tekrarladýðýndan, her evde aydýnlatma olarak gaz lambalarý revaçtaydý.Tüple aydýnlanmak ne mümkün. Tüpü kim yitirmiþte lüks lambasý olarak kullansýn. Tuvaletler içinde idareler vardý. Gaz yaðý ile gaz lambalar doldurulur heran için akþam tetikte olmak gerekti. Ama gel gör ki o yýllarda gaz yaðýda kýtlýðý vardý. Her kesin evinde 1000 cc dediðimiz þarap þiþelerinin aðzýna ip geçirilir, uzýn çarþýda rahmetli Þekerci Ali amcadan gaz yaðý alýnýrdý. Gaz lambalarý akþam yakýlmýþsa sabah ilk iþ, lamba kannesinin içi hohlanarak iyice temizlenirdi.
Atatürk bulvarýndaki aðaçlarýn dili olsunda konuþsun. O bulvar þimdiki gibi sakin deðildi . Her çam aðacýnýn etrafý betonla çevrili olup, her çam aðacýn altýnda birer çekirdek arabalarý bulunurdu. Sýrasýyla, Çekirdekçi Mamet, Fadil amca ve Acir Mamet amcalar gece 12’lere kadar o bulvarda beklerlerdi. Arabalarýnda aydýnlatma olarakta ispirto ile çalýþan lüks lambalarý vardý. Iþýk zayýfladýkça yanýndaki pompa ile pompalanýrdý.
Nizibimizin iki unutulmaz kýrtasiyecilerinden Mazlum kýrtasiye (Mazlum Kurt) ve Topal Mehmet Gezer vardý. Bunlardan okul sezonu kitap, defter ve kalem almak, taþbaþtan su taþýmaktan daha zordu. Hele birde Pazar yerimiz vardý çarþý camii’nin karþý boþ meydanda, Marul zamaný marul gelirdi mahralara yüklenmiþ eþeklerin iki yanýna yüklenir, o meydanda ikindi serinliðinde satýlýrdý. Bir rekabet bir laf atýþmasý olurdu görmeye deðerdi. “ marul marul kara marul yaðlý marul” diðeri altta kalýrmý “ Aha gelin yorum benim elimdeki mosturalýk zembil kimin, ondan alma onun has’leri pespente (kötü iþe yaramaz) almayýn diye tatlý tatlý atýþýrlardý. Birde orada Jip’ler vardý köylere ve karkamýþa Jiplerle gidilirdi. Bir tane jip vardý ARKADAÞ yazýsý öntarafta yazardý. Bu jip rahmetli Kominist Ahmet amcanýn jipiydi nerde görseniz onun jipini bu isimden tanýrdýnýz. Bir kasaphanemiz vardý hatýrlayanlar bilir. Cumhuriyet ilkokulunun karþýsýnda belediye lojmanýn olduðu yer kasaphaneydi. Kasaphanede kimler yoktu. Dürümcü EMMini kardeþleri Rahmetli Hüseyin ve Ahmet Cankesen kardeþler, Kasap Ahraz ve Salih abinin babalarý Salih göktaþ, Þalvarlý etin babalarý Kasap Abuzer amca, Kasap Nedim Bulut, Kasap Hakim, Kasap Lokman ve isimlerini hatýrlayamadýðým diðerleri, ölenlere allah rahmet eylesin sað olanlarada allah uzun ömürler versin. Bütün kasap esnafý burada toplanmýþ hizmet verirlerdi. Kasaphanenin 3 giriþ kapýsý vardý. Birincisi saðlýk eczanesi tarafýnda diðeri okul tarafýnda, diðer giriþi ise doðu istikametindeydi. doðu istikametinde çýkarken karþýnda rahmetli Kebapçu Uður Cankesen usta vardý. Kebapçý Salih usta ile beraberHalil Cankesen Uður usta ve diðer kardeþi Tahir abi beraber bu küçük iþletmeyi çalýþtýrýrlardý. O zamanki dükkanlarý þimdiki gibi büyük vede ferah deðildi içeride tabureye ancak 10 kiþi zor sýðar, çoðu dürüm ellerinde dýþarýda yerlerdi. Saat 10'da kavurma biter saat 14,00'de ise ciðer biterdi. Dükkaný saat 3'te kapatýrlardý.
Kasaphanenin köþe baþýnda ise Kebapçý Uður usta ile karþý karþýya olan Bobey Hamza Dörtbudak amca vardý. (Derviþ, Hamza Dörtbudaðýn dedeleri olur) Babam Rahmetli Bobey Hamzanýn yanýnda uzun yýllar çalýþmýþtýr. Hatta herkes babamý Hamza amcanýn oðlu zannederlerdi. Öyleki iþçi patrondan çok baba oðul gibiydiler. O köþe baþýnda manav dükkanýnda sebzelerin ve meyvelerin en iyisi gelirdi. Þimdiki gibi sera mallarý ne gezer. Hep yerli mallarý satýlýrdý. Fiyatlarý diðer esnafa göre biraz pahalý olsada, vatandaþ yinede tercihini Bobey Hamza amcadan yana kullanýrdý. Dediðim gibi sebze halinde pahalý olan,her malýn en iyisini kendisi alýrdý, fiyatýda yüksek olan kaliteli malý getirir ona görede fiyatlý satardý. Kendisinin prensiplerinden biride "al malýn iyisini çekme kaygýsýný" prensibini en iyi uygulayanlardan biridir. Bobey Hamza amcanýn karþýsýnda Kör Veysel amca vardý, babamlarla rekabet edemezdi. Ancak Bobey Hamza amcanýn malý biterse vatandaþ ondan alýrdý. O da iþin bilincinde olduðundan ek iþ olarak Fýrattan yakalanmýþ olan dev balýklar getirtir balýðý parçalar kilo ile satardý. Allah hepsinden razý olsun nur içinde yatsýnlar orada bulunan tüm esnaflar birer altýn deðerindeydi. Orada isimlerini hatýrladýðým Çaycý Behçet amca , Yoðurtçu Þerif Amca ve diðerler orada tornadan çýkmýþ birer deðerli esnaflarýmýzdýr. Neyse anýlarýmý burada nolktalýyorum ileride istek olursa yine kaldýðým yerden devam edeceðim.....
-
Sayýkn Nizip 27770 Anýlarýnýzdan Dolayý Tsk Ederim.belki O Dönemlerde Yaþamadýk,size Göre Biz Biraz Daha Sanþlýydýk Galiba.ama Inanýn Sizin Yazýnýzý Okurken O Günlere Gitmiþ Kadar Oldum.ellerinize Yüreðinize Saðlýk.saðolun Eksik Olmayýn.ve Diðer Saygý Deðer Büyüklerime Tsk Ederim Ellerinden öperim.herkese Saygý Sevgilerimi þükranlarýmý Sunarým. Nizip'i Yaþatalým Hem Gerçek Olarak Hemde Sanal Olarak.lütfen Tarihimize Ve örf Adetlerimize Sahip çýkalým
-
Ellerinize Ve Yüreginize Saglýk Hoþ Güzel Bir Yazý Olmuþ Bir Solukta Okudum Vallahi
Bende Kendi çocukluk Dönemime Döndüm, Aslýnda Ne Kadar Mutlu Bir çocukluk Yaþadýgýmý Düþündüm, Herþey Kýsýtlý Ama çok Tatlýydý.gerçek Oyuncak Bebekleri Pek Görmedim Desem Yalan Olmaz. Marangozlardan çýta Parçasý Isteyip Onlarý Artý Iþarti þeklinde Baglardýk Suratýnýda Kalemlerle Kaþ Göz çizerdik ,evden Aldýgýmýz Parça Kumaþlarla Ve Annem Görmeden çaldýgýmýz Dikiþ Ignesi Ve Makas Ile (igneyi Ve Makasý Yakaladýgýndada Dayak Yedigimde :)...)o Kumaþ Parçalarýnda Oturup Akþama Kadar Elbise Dikerdik Ne Kadar Kýymetliydi, O Tahta Bebekler Bile .......birde þimdi Aklýma Gelen Yanýlmýyorsam Nohuttu, Dallarýyla Beraber Yaþ Nohut Satýlýrdý. Onlarý Alýp üstünden Tek Tek Koparýp Yemek Ne Hoþtu Ne Severdik,birde Mahelledeki çocuklara Hava Atarak Yerdik :)ne Kadar önemli Biþeymiþ Gibi,yada Okula Giderken Evden Nane,limontuzu,pulbiber çalardým Anneme Yakalanmadan Nasýl Alýcam Diye Kedi Gibi Mutfakta Dolanýrdým Aldýktan Sonrada Okulda Ekþi Yapýp Avuçlarýmýza Koyup Yerdik.....ne Kadar Korkardým Annem Aldýklarýmý Görüp Dayak Yiyecegim Diye Alt Tarafý Baharat Iþte, Ama çok Güzeldi þimdi Düþündügümde Hatýralarý Bile Yüzümde Tatlý Bir Tebessüm Býrakýyor.iyiki O Dönemde çocuk Olmuþum,
-
Teþekkürler nizip27700 aðzýna,diline,parmaklarýna saðlýk ne güzel anlatmýþsýn biz o günlerde deðildik ama keþek o günlerde olsadýk sað-sol davasý vardý belki ama hiç olmasa bu kadar ********lýk riyakarlýk yoktu ve insanlarýn birbirine güveni vardý.Herþey saðlamdý insanlar þimdiki gibi belki herþeyi menfaat çýkar iliþkisine dayandýrmýyordu belki.O günlþeri yaþamadým ama anlattýklarýnýzdan o kadar duygulandýmki ve o günlerde keþke bende olsaydým diye içerledim.Çok teþþekür ederiz Allah razý olsun sizden.
-
çullugun pýnarý ve delikli kaya vardý.çullugun pýnarýn dutlarý meþhurdu.orada bol bol dut yenirdi.nizip çayý þarýl þarýl akardý.bir keresinde boguluyordum.adýný bahçeçi habeþ bildiðim mekaný cennet olsun beni þimdiki köprüden atlayýp beni kurtarmýþtý.nerede o eski güzel komþu iliþkileri arkadaþlýklar ah.ah.eskiye dönebilsek.çok anlýtýlacaklacak henek varda ...gücümüz kalmadý.
-
Yazýsýný tekrar bulamadým ama brdaki bir arkadaþ Antep canavarý Abdullah palazýn akrabasý olduðunu yazmýþ.Onunla görüþmek istiyorum.cvb verirse sevinirim.