Subutayin plani bence gayet mantikli.
Yazdırılabilir Görünüm
Subutayin plani bence gayet mantikli.
Cumhuriyet İlköğretim okulu sadece kütüphane olarak hizmet vermelidir.
Abi neden olmasın ki? Her iki cadde de trafiği kaldıracak genişliktedir. Diğer taraftan bulunduğum şehirde şehrin en işlek caddelerinden biri ortadan ikiye U şeklinde bölünmüş şekildedir ve trafik aksamadan devam etmektedir. Bizimki naçizane bir öneri. İşin ehli değiliz pek tabi...
Söz konusu olan Cumhuriyet Okulun yıkılması değil başka bir amaçla kullanılmasıdır.
Yukardaki örneklerlede verildiği gibi;
kütüphane- öğretmen evi- müze vs. olabilir, ama bunlardan akla en uygunu kütüphane olarak geliyor, malum suanki kütüphanemiz içler acısı...
Ptt caddesi ve Uzun çarşı çift yön kaldıracak potansiyelde ve genişlikte değildir. Subutayın fikri bu yönden uygulanamaz. ama ilerki zamanda İslim Sayın Okulu civarından bir yol verilebilirse o zaman Ptt caddesi trafiğe kapatılıp Gaziantepin Gaziler Caddesi gibi bir görünüm verilebilir...
Benim düşüncem ise Cumhuriyet İlköğretim okulu iptal edilecek öğrenciler mahallelerindeki okullara veya en yakın okullara aktarılacak. Cumhuriyet ilköğretim okulu'nun yeri ise Müze olmalı. restorasyonu yapılıp müze olmalı ve Zeugmadaki eserler Nizip'e gelmeli. Işıklandırması, bahçesi, tarihi yapısı çok uygun ve şehrin merkezinde.
eğerki buna imkan yok ise yani Nizipli buraya müe yapamazssa en azından bari kütüphane olsun. Yazın bahçesinde masalar atılacak, çay servisi gibi bir kaç güzel proje ile hafta sonları veya hafta içi öğrencilerimiz veya sivil vatandaş gidip kitap okuyacak bahçesinde çayını içecek. Belki yaşlılarımız gelir otururlar kahveye gitmek yerine. Hayali bile insanı mutlu ediyor. İnşallah kısa zaman içinde memlekete hayırlı olacak bir çözüm üretilirde öğenciler tehlikedn kurtulur. Ben bu kütüphane projesini sosyal bir faaliyet açısından çok iyi olacağını hissediyorum. Düşünün Geniş bahçesi ile oturup temiz havada kitap okuyacak yaşlılarımız, öğrencilerimiz, gençlerimiz çayını yudumlayacak, sohbet edecek. Bence mükemmel olur
En güzel çözüm yıkılmadan başka yere taşınılması olur. Öncelik bu olmalı. Daha sonra nasıl kullanılacağı hakkında çalışma yapılır elbette.
Kamuoyu Cumhuriyet ilköğretim okulda okuyan öğrencilerin, bölgenin trafik yoğunluğu içerisinde bir tehlike ile karşı karşıya kaldığında hem fikir. Öğrencilerin ve okul isminin başka, modern bir binaya taşınmasında da hem fikir.
Anlaşamadığımız noktalar;
-Bina yıkılsınmı ?
- Bina başka amaçlamı kullanılsın ?
Değerli Nizip Com Üyeleri
Nizip’in meselelerine çözüm bulmaya çalışan bu yönde olumlu gayret içerisinde olan herkesi tebrik ediyorum.Cumhuriyet İlköğretim Okulumuzun özellikle akşam saatlerinde servis araçları yüzünden sıkıntı yaşadığını biliyorum.Yaşanan sıkıntının ana nedeni servis araçları; dış mahallelerden özellikle Mimar Sinan ve Fatih Sultan mahallesinden servislerle öğenci gelmesi Cumhuriyet İlköğretim Okulumuz civarını sıkıntıya sokmaktadır.Bu işin ana çözümü her okulu kendi mahallesinde cazibe merkezi yapmaktır.Mimar Sinan ve Fatih Sultan mahallerine yapılan 6deslik ve 8 derslikli iki okul mahallenin ihtiyacın karşılayamadığı ve adı geçen bu iki mahallenin Nizip’in en kalabalık mahalleleri olduğu için sıkıntı kaçınılmazdır.Bunun çözümü Fatih Sultan mahallesine acilen 24 derslikli bir ilköğretim okulu yapmaktı.Devlet vatandaş işbirliği ile hayırsever vatandaşımız Bilal ve Seyit Çeker tarafından o bölgeye 24deslikli bir ilköğretim okulu yapıldı.bir veya iki yıl içerisinde o okul kendi bölgesinde cazibe merkezi olacak ve hiç kimse çocuğunu servis parası verip başka okula göndermeyecektir.Nitekim aynı durum Menderes Mahallesi’nde de söz konusu idi.Bugün itibarı ile bu mahalleden öğrenciler Cumhuriyet İlköğretim okuluna gelmemektedirler.yine Sıkıntının öbür ayağı olan Mimar Sinan mahallemizdeki 6 derslikli okul yıkılmış yerine 24 derslikli modern bir okul inşaatı devam etmektedir.İkinci dönemin sonuna kadar bu okulumuzda eğitim öğretime geçer ve kendi bölgesinin hatta tüm Nizip’in cazibe merkezi olur.ve Cumhuriyet İlköğretim okulunun yükünü kaldırır.Ayrıca Cumhuriyet ilköğretim okulunun alt tarafındaki 6 derslikli İslim Sayın ilköğretim Okulu yıkılmış yerine 16 derslikli modern bir okul yapılmıştır. Bu okulumuz da geçen hafta eğitim öğretime başlamış ve kendi bölgesinin cazibe merkezi olmuştur.Eskiden Nizip’te belli başlı birkaç okul cazibe merkezi konumunda idi.Şimdi tüm okullar kendi bölgelerinde cazibe merkezlerine dönüştürülmeye çalışıldığından bir veya en geç iki yıl içerisinde sorun bitmiş olacaktır.Ayrıca Cumhuriyet İlköğretim okulunun yıkılması veya taşınmasını savunanlara tavsiyem şudur; bugün Nizip Lisemizi geri istiyoruz diyenler yarın Cumhuriyet okulumuzu geri istiyoruz demek zorunda kalmasınlar.Cumhuriyet okulu Nizip’in en eski okuludur.Niziplilerin bir çoğu bu okuldan mezun olmuştur.Tarihi ve nostaljik değeri mevcuttur.okul olarak kendi bölgesinde hizmet etmelidir.
Mahmut KURT
Bence de yıkılmasın ama Okul olmasın cadde ortasında ne kadar öğrenci azalırsa azalsın sonuçta orada yine okul dağılımında en aşağı 200 öğrenci aynı anda dağılacak. Servis olmasın yine çocuklar o kadar araçların içinden geçip evlerine gidecekler çarşı ortasında. Bence okulu iptal edip öğrencileri evlerine en yakın okullara aktarıp okulun yerinede kütüphane olması... Okul da öğrenciyi azaltmakla sorunun ortadan kalkacağını sanmıyorum yine hiç olmazssa 200 öğrenci akşam saatinde dağılsa okuldan o saatte o alan ana baba günü gibi oluyor.
Okulun yıkılması söz konusu bile olmamalıdır. Gerek devletimiz gerekse hayırsever vatandaşlar eğitime destek vermek amacı ile okul yaptırırken, Hem tarihi değeri olan hemde halen faaliyette olan bu okulu yıkmak çok yanlış ve isabetsiz bir fikir olur.
Zira okulun içinde bulunduğu trafik sorununa sadece orada bulunan okul neden olmamaktadır.
1-Öğrenci servisleri
2- İş bankasına gelen müşteriler
3- Belediye binası
4- Öğrenci velilerinin Kendi öğrencilerini almak için özel araçlarıyla gitmeleri vs.vs.
Okulu yıkmak yerine Trafik akışı değiştirilebilir.
Subutay kardeşimizin çizdiği yol fikirine katlıyorum çünkü zamanında uzun çarşıda yapılan tarih katliamı bari işe yarasın. İki yönlü yol yapmak için Nizip tarihini hiçe sayıldı ve yol eski halinde nerdese 3 kat genişletildi. Hem bir kültür yolu adı altında trafiğe kapatılan yol Nizip için artı getirecek bir çalışma olacaktır.
Okulun yıkılması söz konusu olmamalı bence çünkü diğer arkadaşların dediği gibi zaten Nizipte tarih adına birşey kalmadı bari yakın tarihimize eşlik eden o yer sağlam kalsın.
ilçe milli eğitim müdürün dediği gibi cumhuriyet okuluna sadece o mahalleli kişiler gitse sorun hiç olmayacak ama cumhuriyet okulu sanki Nizipte en iyi eğitim verilen okul gibi sanan veliler çocuklarını oraya yazdırma yarışındalar hatta bununla ilgili torpil müessesi bile var:)
Bence subutayın fikri uygundur birkaç rütuşla güzel bir yol güzergahı yapılabilir...
Gökhan kardeşin de bahsettiği üzere uzun çarşıyı genişletmek için uzun ve yorucu bir çalışma yapılmıştı ve trafik oldukça rahatlamıştı. Caddenin son halini görmedim. Ama kaldırımlar genişletildi diyorlar. Neden? Orada çok fazla yaya trafiği var mı ki? Atatürk Bulvarı'nda çoğu zaman kaldırım yatersizliğinden dolayı yoldan yürümek zorunda kalıyoruz. Uzun Çarşı'daki yaya trafiği daha mı yoğun?
Değerli arkadaşlar bence de en mantıklısı öğretmen evi görüşü.Malum içinde bulunduğumuz dönem enformasyon ve bilişim sistemleriüzerine kurulu bir zaman dilimi,dolayısı ile kütüphanenin artık bu dönemde atıl yatırım olacağı fikrindeyim.Çünkü insanlar bu tür ihtiyaçlarını internet vs.yazışma gibi yöntemlerle karşılıyorlar.örneğin bizim okulda 40000 kitaplı bir kütüphane var karşısında da 700 bilgisayarlı internet merkezi;internet merkezi daima full durumda ama kütüphane sadece sınav dönemlerinde ders çalışmak için kullanılıyor ya da bir kaç idealist kişi tarafından...sözüm ona bu kütüphane projesi bütüne hitap etmez ve bu kaynağı etkin kullanamamış oluruz.Ama Gaziantep Öğretmenevi gibi bi yapılaşmaya gidilse,bahçesi aynen Yeşilsu üzerindeki gibi ağaçlandırılsa,peyzaj falan çok daha güzel olur kanısındayım.Hem yaz aylarında çay bahçesi görevi görerek o semtin bu yöndeki ihtiyaçlarına da cevap verebilir,öğretmenlerimizin de açık havada oturabilecekleri açık havalı nezih bir mekan olur.Hem de şehrin gelişmesi ve entegresyonu için verimli olacaktır.Bilmem katılırmısınız...
Daha öncede söylediğimiz gibi, ptt caddesi tek araç geçecek şekilde daraltılacak, iki taraftan kaldırımlar genişletilerek öncelikle yayaların güvenliği sağlanacaktır. Aslolan budur..Dolmuş durağı içinde 20-30 metrelik bir cep yapıldı mı hallolur.
Okulun durumuna gelince; yıkılması kesinlikle gündeme bile getirilmemeli. Nizip lisesi mezunları için Nizip Lisesinin sadece bir ismiyle uğraşırken Nizip' en köklü okulunun mezun kitlesinin mazisini yerle bir edip hiç eser bırakmıyoruz.
Okul milli eğitim bünyesinde ayrı bir amaçla kullanılabilir. Hatta bahçenin uzunluğu rahat yüz metre var. Yol boyunca 30-40 dükkan yapılıp kiraya verilebilir..Daha farklı olarak halk eğitimin ürettiği ve bu kurslara giden genç kız ve ev hanımlararına bu dükkanlar verilip zeugma kültürüne ve sanat değeri olan tüm ürünlerin satış mağazası olarak değerlendirilip ilçeye ve o mevkiye turistik bir görünüm kazandırılabilir.