-
sevgili osman bey karde?im,do?ruyu dü?ünenin kim oldu?u önemli de?il veya do?ru söyleyenin kim oldu?u ne fark eder önemli olan?n söylenen sözün do?ru olmas?.
mecnuna diyorlar gel sana leyladan daha güzel,daha zengin,daha nesep sahibi kad?n bulal?m b?rak ?u leylay? kendini harap ettin,peri?an ettin denilince.mecnun;
-ben a?k ?arab? içiyorumha alt?ndan,ha gümü?ten,ha camdan,hada tahtadan veyahut kabaktan bir bardakta içmi?im ne fark eder,benim gayem a?k ?arab? içmek demi?.
can?m osman?m bende sencileyin iman?m ile asbiyetim aras?nda gidip geliyorum.dü?ünüyorum daha dün gibi cüce re?it pa?an?n osmanl?y? harap etti?i gülhane hatti hümayunu ,ogünle bu gün aras?nda ne fark var dü?ünüyorumda hiç bir fark bulam?yorum
ogün yabanc?lara ticaret yapmak,birinci s?n?f osmanl? vatanda?? olmak dahil ,arazi al?p satmaya kadar her türlü imtiyazlar batilila?ma ad? alt?nda yap?ld?.bu gün avrupa b?rl??? ad? alt?nda yap?l?yor.benim topraklar?m demokrasi ad?na sat?l?rken 11 milyon insan?n niye ?ehit dü?tü?ünü bir gazi evlad? olarak utanarak dü?ünüyorum.bat?l?la?ma ad? alt?nda yap?lan ve verilen imtiyazlardan sonra osmanl? y?k?ld?, ?imdi karakara ülkemi dü?ünüyorum.
bir tarafta amerika kürt devleti kurarak yava? yava? ülkemizi az?nl?klar ad? alt?nda parçalamak ister,di?er taraftan avrupa birli?i ad? alt?nda hiristiyan misyonerleri ülkeyi parçalamak ister dahas? ve en kötüsüde insanlar?m?z? (trabzondaki bayrak olay?nda gördük) bir iç sava??n parçalanman?n e?i?ine çekmek isterler, bilemiyorum her gün istanbuldan kaç casus girer, tekrar kaç casus çıkar dü?ünmek bile beni korkutuyor.me?hur ?ngiliz casusu lavresin nizibinaril köyünde en az üç ay imaml?k yapt??? ve o günün gazi antep müftüsünün mason loncas?na çal??t???n? ben unutsam tarihin unutaca??n? hiç zandetmiyorum.
doslar?m a?aç?n kurdu bedeninde olurmu?.avrupal? eniyimser dahi dü?ünsek ?artl? imtiyazl?k ile görü?me sürdürürken,benim ülkemin topraklarında ekip biçecek tekrar kendi ekip biçti?ini t?pk? bir tüccar gibi tekrar kendi ülkesine satacak.biz bu seneryolar? koç holdikte saba holdinkte dyo boya sanayinde gördük.
yine amerika bize f16 sava? uça??n? satarken elektronik sistemsiz satt? bizde ba??ra ba??ra ?srailden almak zorunda kald?k. aman...........yazmakla bitecek gibi de?il karde?lerim korkar?mi?in sonuna geldik allah devlete zeval vermesin allah iyi insanlar? eksik etmesin
selamlar
-
"font-size: 9pt; font-family: arial; mso-fareast-font-family: "times new roman"; mso-ansi-language: tr; mso-fareast-language: tr; mso-bidi-language: ar-sa" sevg?l? n?z?pl? hem?er?ler?m;b?ld???n?z g?b? ça?imizda en çok ?stenen ?eylerden b?r tanes? b?r ün?vers?teye yerle?mek bunun ?ç?n ö?renc?ler gençl?klerın en ver?ml?ça?larini ders çali?arak okul,ev,dersane üçgen?n ?ç?nde b?r hayat sürüyorlar.ün?vers?tey? kazandiklari zaman her ?ey?n b?teçe??n? saniyorlar ama gerçek hayat orda ba?liyorlar fak?r a?lelerın çocukalri ev sorunu hayatta kalmak ?ç?n b?r?lerın?n kend?lerın?e yapaça?i yardimlari bekl?yorlar ama yardim yapacak k??? olmayinca bazi gruplarin sank? b?r tav?an m?sal? ö?renc?ler?m?z? akbaba g?b? üstlerıne ü?ü?üyorlar.burs vereceklerın? ama kar?ili?inda türlü türlü u?ra?lar yapmalarini ?st?yorlar. bu gençler?mzde artik ba?ka n?r terc?hler? kalmadi?i ?ç?n kabul etmek zorunda kaliyorlar.gördü?ünüz g?b? oklua g?tme amaci sadece okumak olan gençler?m?ze ne oldu bazi gruplarin elamani oldular .bu böyle olaça?ina telev?zyonda b?r acikli olay oldu?u zaman gözler? ya?aran s?z n?z?pl? hayirsever vatanda?larimiz ??md? b?rl?k olma zamanidir geleçe??n aydin,hür bey?nler? ?ç?n bu gegnçlere sah?p çikalim..öner?lerın?z? veele?t?r?lerın?z? bekl?yorum..
-
sevgili karde?lerim gökhan talebemiz çok güzel bir konuya temas etmi? bize bir hizmet penceresi açm?? e?er Nizipteki karde?lerimiz bu i?in ucundan tutup kald?r?rda bize fakir ve ihtiyaç sahibi karde?lerimize yard?m için bir dernek kurarsa bize lider olurlarsa bu karde?lerimiz kimseye a??z açt?rmadan yard?m görüp okumu? olurlar
hayd? n?z?pte bulunan karde?ler?m b?ze l?der olun
l?der ve yönet?c?
yönetici insanlar? çal??t?r?r lider onlara ilham verir
yönetici kudrete bel ba?larlider iyi niyete
yönetici korku uyand?r?r liderden sevgi yay?l?r
yönetici ben der lider b?z der
yönetici kimin hatal? oldu?unu gösterir liderkimin de?il neyin hatal? oldu?unu gösterir
yönetici nas?l yapt?r?laca??n? bilir lider nas?l yap?laca??n?
yönetici say?? görmek ister lider say??y? hak eder
öyleyse bir l?der olyönet?c? de?il
haydi Nizipli karde?lerim l?der olmaya biz yönlendirin t?pk? gökhan karde?imiz gibi.... hepinize selamlar
-
herkes pamuk eller (ben dahil) cebe desin
zaman?nda bizde ayn? zor ?artlar alt?nda okuduk
zor y?llar? unutmayal?m
Edited by - felsefefe Tarih: 03 Tem 2005 13:09:11
-
merhaba can dostlar?m,nas?ls?n?z?
kusura bakmay?n fazlaca ran?zda olam?yorum.zira fazlas? ile me?gulüm.malum tedavi ile bo?u?uyoruz.anlay??la kar??layaca??n?z? umuyorum.
fatih karde?imizin teklifine tamam diyor ve hemen kabul ediyorum.yeterki birileri bizlere önayak olsun.ayr?ca gökhan dokuyucu karde?imize de tesekkür ediyorum.?n?aallah muvaffak oluruz.
hepinizi sayg? ile selaml?yorum.selamlar,sayg?lar
-
k?ymetli dostum ?ükür yüzünüzü gösterdiniz 27 hazirandan buyana her gün sitede gözlerimiz seni ar?yor,?n?aallah ve hay?rl?s? ile gitti?in yerlerden iki gider üç gelirsiniz.güzel allah?m yar ve yard?mc?n?z olsun. bu i?in ba?ar?lmas? siz karde?lerimin dua ve yard?mlar? ile olacak olup; bütün gayret gerçek bir dost ahmet bey karde?imiz ile içi insan sevgisi doluolan Nizipli karde?lerime dü?üyor, onların yürümesi bizi yürütecek gayret ve çal??ma o karde?lerimize yard?m edip onlar? h?zland?rmakta bize dü?üyor.zira 1000 insan yard?m etse en az elli ö?renciyi imkan sa?lam?? oluruz.yard?mla?ma derne?i olmassa gelir toplamakta ve da??tmakta çok zorlan?r?z ve kal?c?da olmaz e?er uzun zaman ya?amas?n? istiyorsak dernek ?art, mevla hepimizin yar ve yard?mc?s? olsun selamlar
-
bunlar böyle faruk karde? yaz geldimi yazmazlar.
sende bakars?n gelecekler diye.
k???n pek d??ar?ya çıkmad?klar? için nisbeten sesleri geliyor.
havalar ?s?n?nca kaybolup gidiyorlar.
ne diyelim bilmiyorum.
-
sevgili osman bey karde?im ne deyim bilmiyorum in?aallah nohut dürümü s?ras?na girerlerde,s?ra onlara gelirse nohut bitsin.
lahmacun yeyip amel olsunlarda,abi hastanede çalışıyorsun ne yapal?m diye sorsunlar.
ne deyim biliyorum, in?aalah davet edilirlere 5 tepsi patl?can kebab? gelir tam yiyecekken zarars?z bir i? için evden ça??r?rlar.
allah onlar? makam cennetine koysun,koysunda ac? biber vermesin, sana yalvar?p als?nlar , daha ben onlara ne diyeyim.
mevla onlar? bursaya elime dü?ürsünde sabaha kadar onlar? aç susuz b?rakay?m.
karde?im osman.bunlar sudaki tuzmu yoksa sabunmu da böyle eriyip gidiyorlar.yoksa yaz?n zergillilerin yapt??? gibi anaç tavuklar? öldüde yumurta üstünde kurkmu yat?yorlar? ah bende onlara beyle selam gönderiyorum.
-
az kald?,bu sözlerinize yak?nda cevap verece?im.
selamlar,sayg?lar
-
haks?zm?y?m arkada?lar? ihalelerim var yeni ek bina in?aat?yla u?ra??yorum,yinede sizleri unutmuyoruz her gün sitede gözümüz sizi ar?yor.osman karde?im sizlerden vefal? çıkt?
bekle dost kap?s?n sad?k dost isen,
gönüller tamiri ehli dil isen,
sevda sahras?nda mecnun de?ilsen
ne leylay? ça??r ne gülü incit.
hepinizi sevgi, say?? ve muhabbetle selaml?yorum,kusura kalmay?n hakk?n?z? helal edin ne yapal?m sevmeye insan bulam?yoruz,insan enflasyonunda kalan fakir olduk vesselam
-
sevgili karde?im nasreddin hoca e?e?inin heybesini kaybedince ba??r?p ça??rm??
-ulan heybeyi buldunuz buldunuz, yoksa ben size yapaca??m? bilirim demi?.köylülerde bu halden korkup apar topar gezinip heybeyi bulmu?lar.
-sahi hocam heybeyi bulamazsak bize ne yapacakt?n diye sormu?lar. muharem hoca efendide pardon pardon hasraddin hoca efendide;
-ne yapacam, evde eski bir kilim vard? onu kesip heybe yapacakt?m demi?.
selamlar,allah yar ve yard?mc?n?z olsun
-
yav çok doluydum hakk?n? helal et.
nas?ls?n bursada havalar s?cak
ben geçen hafta rizedeyidim orda havalar çok s?cakt?. yand?k vallahi.
?stanbulda olmad???m zaman sel seli götürmü? ?imdi buras?da s?cak
bursa nas?l,
?zmirli tatil köyü ö?retmeni tatilde
ünlü kargocu ahmet bey o nerde.
ne bileyim.
?u anda bile s?cak buras?
yazacak konu çokta ben ?u anda kafam? toparlayamad?m. çooooook derin mevzularda yaz?lar?m var olgunla??yorlar.
biliyorsun ben yaz?yorum ya herkes iyi diyor ama bir ekte kendi görü?lerini yazm?yorlar. benim istedi?im forum olarak herkes birkaç kelimeyle de olsa kat?lsa ama bunu 1 y?ld?r (benim suçum olmal? kimseye söyleyecek bir ?ey b?rakm?yor olmal?y?m) sa?layamad?k. bir ara amerikal? dü?ünür yusuf karde? bir ?eyler dedi ama o da ideolojik tak?ld? ve s?k?l?p gitti. ?deoloji bizde yok biliyorsun.
?u iki kavram? tart??al?mm??
cemaat nedir örgüt nedir.
sence her cemaat bir örgüt müdür.
yoksa örgüt ba?ka cemaat ba?ka m?d?r.
ne dersin
selamlar ve sayg?lar
-
bursa çok serin gelmenizi dötr gözle bekliyoruz.?imdi sen muharrem ve ahmet bey karde?lere böyle bombard?man at??? yaparsan ?stanbullu b?rak sel kaplamay? ikisi birden seni sallayay?m derken istanbulda toz dumana gidecek ben ta bursalardan görece?im.korkar?m k?yamet alemetleri aras?na girecek bu sallant? allah sonunu iyi etsin!
hakl?s?n güzel karde? ?doloji kadar kerih bir ?ey yok,çok güzel bir konuya temas etmi?sin bende uzun bir zamand?r bir kade?imiz çıksada cemaatc?l?k hususunda güzel bir yaz? yazarm? diye dü?ünüyordum. e........felsefe olman?n fark? bunlar. vahi özün dedi?i gibi ,sana bravo, bizede efer?m ?imdiden hazırl?ga ba?l?yorum,teyitlemek için ?imdi yazd?m. selamlar
-
dostlar?m k?smet olursa bilal karde?imiz de aram?za kat?lacak.selamlar,sevgiler
-
dostlar,cemaat konusunda sn.muhammet bozda??n köprü dergisinde yay?nlanan (y?l 1999) yaz?s? a?a??dad?r.okumakta yarar olaca?? kanaatindeyim.
"?slami cemaatin ?hyas?n? nas?l anlamal?y?z?
“?slami cemaatin ihyas?” kavram olarak ya ?slâm toplumunun mevcut olmad??? ortamda -hz peygamberin(asm) yapt??? gibi - müslüman bir toplumun olu?turulmas? ya da günümüz ?artlarında ?slâm toplumunun ?slamile?tirilmesi anlam?n? ça?r??t?r?r. (bu kavramdan ?slam cemaatinin-ümmetin ihyas? kast ediliyor olmal?d?r ki gelen paragraflarda buna de?inece?im.)
e?er bu kavramdan ?slami cemaatlerin ihyas? kast edilseydi bediüzzaman’?n yakla??m? bak?m?ndan soruyu bu ?ekilde koymak sakat olurdu. çünkü bediüzzaman’?n temel endi?esi hiç bir zaman ?slâm cemaatinin içerisinde ayr?k bir ?slami cemaat olu?turmak olmam??t?r. bediüzzaman’?n temel vurgusunun ?slâm cemaatinin- ümmetin ihyas? üzerinde odakla?t??? açıkt?r. ancak bu suretle bediüzzaman’?n “islami cemaat veya cemaatler “ olu?umuna kar?? bir tav?r sergiledi?ini de iddia etmiyorum. tam tersine bediuzzaman islami cemaatin ihyas?n? - bunu islami cemaatle?me sürecinin geli?tirilmesi anlam?nda dü?ünüyorum- ?srarla destekler. bana göre bu destekleyi?in arkas?nda yatan sebep böyle bir cemaatle?menin getirece?i aksiyonerli?in ?slâm cemaatinin -ümmetin ihyas?n? daha kolay gerçekle?tirece?i gerçe?idir. hatta bu , ihyan?n belki de tek yoludur da...
esasen bir tarafta topyekün ?slâm, kar?? tarafta küfür oldu?u ve aralarda kal?n duvarlar olu?tu?u bir ortamda-yani kuzuyla kurdun kesin bir ?ekilde bir birinde ayr?ld??? bir ortamda- “küfür tek millettir.” bu kampla?may? en iyi yans?tan kompozisyon asr? saadette bir tarafta müminler di?er tarafta müttefik mü?rikler varken ya?and?.
oysa bugün küfür belirgin bir ?ekilde ayr?lm?? topyekün bir cemaat de?ildir. kendi içerisinde benzer amaçlara hizmet eden guruplar olu?turduklar? gibi yeterince küfürle?ememi? (küfür kavram?n? yarat?c?y? kasten ve ?uurlu inkar hareketi anlam?nda kullan?yorum) gafil, duyars?z, ilgisiz (indifferent) fertler de ta??r. ?nkarın cemaatle?ememesi kar??s?nda ?slâm toplumumum (ümmetin) cemaatle?ememesi(ihya ve sosyalle?me anlam?nda) belki ciddi bir tehlike olu?turmaz. ama topyekün cemaatle?mi? bir inkar kar??s?nda topyekün cemaatle?mi? bir ?slâm olmak zorundad?r. ancak inançs?zl???n cemaatle?me süreci cemaatle?melerden geçti?i gibi ?slâm da alternatiflerin kaç?n?lmaz oldu?u bir dünyada ihya edilmi? bir ?slâm cemaatine, ihya edilen “islami cemaatle?me/ler/le” ula?abilir.
hz peygamber (asm) hiç olmayan bir ?slâm cemaatini olu?turmu?tur. ?slam cemaati (bir ölçüde atomize olmu?, ayr? ayr? müslümanlar halinde) varl???n? sürdürürken , cemaat, dinamizm/aksiyonerlik/aidiyet ruhu dumura u?ram??sa, ihya tohumu bu denizin ancak bir noktas?na ya da noktalarına ekilebilir. ekinin yay?l??? ve denizi tam bir uyumla ku?at??? ekinlerin yap?s?yla ilgili ayr? bir meseledir.
k?saca bediuzzaman ümmetin ihyas?na giden yolda bir islami hareket (ya da cemaat) te olu?turmu?tur. burada islami cemaat kavram? ile islami cemaatçilik kavram? aras?na ciddi bir ayr?m konulmas? gerekir. baz? müslüman ayd?nların yapt??? gibi islami cemaatleri d??lamak “islami cemaatçili?i” d??lamaktan çok farkl?d?r. baz? islami ayd?nlar islami cemaatçili?in getirdi?i hizipçilik, ihtilaf ve pasifizasyona kar?? direndi?ini zannederek islam?n ümmetle?mesinin /cemaatle?mesinin en güçlü yolu ve aksiyonerli?in, dinamizmin besleyicisi olan islami cemaatle?meyi d??lamaktad?rlar. oysa cemaatle?me tu?laların ba?lant?ların? sa?layan çimentodur. kimse milyarlarca tu?lay? bir anda çimentoya bulayarak birbirine kenetleyemez. dolays?yla bütünün zaman? kullanarak parça parça kenetlenmesine yol açan cemaatle?me/ler/e kar?? olanlar bütünün cemaatle?mesini yani islam toplumunun ümmetle?mesini engelleyici bir noktadad?rlar. oysa onların hücum etmesi gereken nokta bütünle?en küçük parçaların da bütünle?mesini engelleyen “cemaatçilik” olmal?d?r. çünkü cemaatler veya müslüman guruplar aras?nda ba?lant?lar? koparan en önemli engel cemaatçili?in gerektirdi?i öz/tek/ayr?k/kat?ks?z/gayra yer vermeyen kat?l?k ve kapal?l?kt?r. zira cemaatçilik cemaatle?menin kaç?n?lmaz bir ö?esi de?ildir hiç bir zaman. bediuzzaman da ?slâm davas? için meydana at?lan cemaatlerle hürriyet-i ?er’iyeyi savunmalar? ve davaların? di?er davaların bat?ll??? tezine bina etmemeleri halinde ittifak edece?ini söyler. görüldü?ü gibi cemaatçilik temelde bu iki hastal?ktan do?makta ve cemaatlerin ümmete dönü?ümü de ancak bu iki hastal???n tedavisiyle mümkün gözükmektedir. bediuzzaman bütün eserlerinde genelde cemaatlerin/özelde cemaatinin yan?nda, ancak özellikle ihlas ve uhuvvete dair risalelerinden anla??ld??? gibi cemaatçili?in ?iddetle kar??s?ndad?r.
bu gerekli oldu?una inand???m ön konu?malardan sonra soruyu-kast edildi?i anlam?yla- ?slâm cemaatinin-ümmetin ihyas? olarak alal?m. herhalde ümmetin ihyas?ndan ümmetin ?slâm çat?s?n? doldurmas?n?, ya da islam? oldu?u gibi ifan?n bireysel-sosyal, dünyevi-uhrevi anlamda gerçekle?mesini veya sosyo-kültürel, iktisadi ve siyasi alanların islamla ?ekillenmesini kastediyoruz.
sorun böyle bir ihyan?n siyasi iktidarın elde edilmesine öncelenmesi midir? soruyu böyle koyman?n gerektirdi?i ön kabul bir gerçe?i görmemizi engeller. tan?mlanmas? gereken durum islam cemaatinin ihyas?n?n siyasi iktidarın elde edilmesinden önceye al?nmas? durumu de?ildir. bana göre bediüzzaman’?n prensip olarak böyle bir öncelemesi yoktur. ancak prensiplerin hayata geçirilmesinde zamanla olu?an ortam farkl?l?klar? kullan?lan taktiklerde zaman içerisinde farkl?l?klar veya soruda konuldu?u gibi bir öncelemeyi ortaya çıkarm??t?r. bediüzzaman’?n temel ve tek endi?esinin ?slâm toplumunun ihyas? oldu?unu ortaya koyduktan sonra neyin neye neden öncelendi?ini tart??abiliriz.
bediüzzaman’?n birbirine önceledi?i unsurlar cemaatin ihyas?na giden yolu açan faktörler aras?ndaki s?ralamad?r. bu s?ralamaya de?inece?iz. ama burada bediüzzaman’?n bu s?ralamay? sosyal de?i?imin temel dinamiklerini olu?turan unsurların f?tri dizili?inden hareketle olu?turdu?unu vurgulayal?m. ?slam cemaatinin ihyas? esasen bir sosyal de?i?imse bu sosyal de?i?imin tarihi süreç içerisindeki olu?umunun ak???n? göremeyerek tav?rların? f?trat kanunlarına muhalif formüle edenler f?trattan ret cevab? al?rlar ve ma?lubiyete- en az?ndan büyük güçlüklere ve de?i?im sürecinin yava? veya sakat i?leyi?ine- maruz kal?rlar.
temel sorun ?slâm cemaatinin ihyas? oldu?una göre, bu geli?meyi yürütecek dinamikler, ki?i(fert), toplum ve toplumun olu?turdu?u siyasi kurumlarla ili?kili unsurlar ta??r. ?üphesiz siyasi kurumlar toplumu ve ki?iyi ve de toplum ki?iyi etkiler. ancak bediüzzaman’?n ortaya koydu?u gibi as?l ve en güçlü mekanizma ki?iden topluma, toplumdan üst yap?lara etki eden süreçte gözlenir. de?i?im özlemiyle çal??an, her yolu deneyebilir. nitekim ?slâm dünyas?nda her iki yol ve ikisi aras?nda çe?itli konfigürasyonlar? tatbik etmeye çal??an islami hareketler vard?r. toplumun ve üst yap?ların temel ta?? ve giri? noktas?n?n fert oldu?unu gören bediuzzaman toplum ve üst yap?ların s?n?rl? imkanların? da göz ard? etmeksizin de?i?imin en önemli unsuru ferde ve ferdinde d?? dünyaya vurumunu ?ekillendiren akl?na ve kalbine odaklanm??t?r.
bediüzzaman’?n hayat? ve eserlerinde gözlemlenen bu temel yakla??m? , onun cihat kavram?n? “iman-hayat-?eriat” üçleminde ortaya koyu?unda belirgin bur surette yans?r. onun tavr?, hayat?n? böldü?ü ve tan?mlad??? her üç said döneminde de bu üçlü aras?nda yerle?tirdi?i öncelik-sonral?k ya da vurgu ?iddetinde farkl? farkl? bir anlam ta??mam??t?r. oysa her üç said döneminde de said nursi’nin taktiklerinin “görüntüleri” farkl?d?r. sathi bak?? bunun bir çeli?ki oldu?u izlenimi b?rakacakt?r.
örne?in birinci said inançsal anlam?ndan ziyade üst kurumlar/siyasi yap?larla ba?lant?l? ?eriata odaklanm??ken ikinci said döneminde ?mana, ferdin temel dinamiklerine, bireyli?in temellerini olu?turan ak?l ve kalbine odaklanm??t?r. üçüncü said döneminde iman/hayat/?eriat üçlüsüne de?inen, bireyde birinci, sosyal hayatta ikinci ve siyasi ortamda üçüncü derecede bir ki?ilikte odaklanm?? bir taktikler kompozisyonuna tan?k oluyoruz.
temel çık?? ve hedefin kavran?lamamas? ne yaz?k ki bu üçlem aras?nda onun gösterdi?i taktik farkl?l?kların?n da farkl? anla??lmas?n?n sebebi olmu?tur. ve sonuçta said nursi yüzeysel ve d?? bak??ç?l??a al??anların gözünde çeli?kilerle dolu gözükmü?tür. oysa bütünlük dikkatli bak??la kavran?lacak kadar açıkt?r.
önemle belirtelim ki e?er temel sorun islam cemaatinin ihyas? ise yukar?da say?lan üçlem aras?ndaki yap?sal de?i?im/konjonktürel farkl?la?ma temel soruna katk?da bulunacak faktörler aras?ndaki vurgunun da kaymas?n? hatta görünürdeki taktiklerin bir birinden tamamiyle farkl?la?mas?n? bile zaruri k?lar. üstad nursi deki görüntü farkl?la?mas? da tamamiyle bundan kaynaklanm??t?r.
yani siyasetin dine hizmetinin imkans?z oldu?u bir ortamda siyasetten allah’a s???n?l?r. toplumun önyarg?larla kat? bir ?ekilde dolduruldu?u bir noktada “hedefi fertler olarak seçilmemi?” mesajların çok büyük gücü yoktur.
bediüzzaman’?n siyasi iktidarlara olan tav?rlarına dönelim. osmanl? döneminde tamamen (yönlendiricili?in de ötesinde) fiilen yönlendirici olarak siyasetin içerisinde , siyasetin tekdüze, kat? ve zalim oldu?u dönemde(chp diktas?) siyasetin d???nda ancak gücü yetti?i oranda d??ar?dan yön vermeye çal???r konumda... siyasetin biraz da olsa alternatiflere açık oldu?u dönemde ise ucu topluma da yans?t?l?r bir tarzda daha belirgin yönlendirici taktikler içerisindedir.
burada bediüzzaman’?n siyasi tavrın?n temel prensiplerini sayacak de?iliz. ancak sadece, islam?n ihyas?na hizmet eden bir siyasi tutumu, hiç bir zaman her hal ve ?artta ve sadece, ?slâm ad?na meydana at?lan bir partinin varl??? ve destekleni?iyle özde?le?tirmedi?ini vurgulamak istiyoruz.
görüldü?ü gibi temel endi?e görüntüsel olarak neyin islami oldu?una bakmak de?il içinde bulunulan ortama göre son tahlilde fiilen neyin islam?n menfaatine oldu?una dikkat edilmesidir. buna göre ?errin kaç?n?lmaz oldu?u-aktif bir az?nl???n ?erri ortadan kald?ramad??? bir ortamda- ehvenü??erri savunmak, büyük ?erri engellemek suretiyle hayra vesile olmakt?r.
bediüzzaman’?n bu tavrın?n onu takip eden hareketlerde yans?malar? geçmi?te zaman zaman çetin bir çeli?kiler yuma?? olu?turabilmi?tir. bu çeli?kilerin said nursi’nin do?ru anla??lamamas?ndan ya da tavrın?n sistematize edilememesinden kaynakland??? söylenebilir. bunu üstad nursi’yi onu takip eden hareketler kar??s?nda kay?rma endi?esinden yapm?yorum. üstad?n hayat? ve eseri risale-i nur üzerinde yap?lacak her ciddi-önyarg?s?z tahlilin kaç?n?lmaz sonucudur bu...
üstad nursi’nin takipçileri olan-bütün gönlümüzle bunu teslim edelim;amelleri bütün,ihlasl? ve aksiyoner- insanların bir k?sm? onun fikirlerine dayanarak her hal ve ?artta ?eytandan ve siyasetten allah’a s???n?rken; bir k?sm? belli bir misyonun temsilcisi oldu?una inand??? bir partiye-parti çizgisini, en az?ndan ad?n? s?k s?k de?i?tirdi?i halde- düz bir çizgide aral?ks?z deste?ini sürdürmü?; bir k?sm? islamla özde?le?tirilen bir partinin, az bir k?sm? da bir etnik unsuru ön plana çıkaran bir partinin yan?nda yer alm??t?r. bu yan?nda yer almalar, destekleme, yön verme,ba?lanma, kay?rma, muhalifleri d??lama gibi zamana ve fertlere göre de?i?en görüntüler ta??yabilmi?tir. bu farkl? yans?y??ların bir ço?unun hakl? ve do?ru unsurlar ta??yor olmaların?n yan?nda hemen hepsinin bediüzzaman’?n temel anlay???ndan sapma unsurlar? ta??d?klar? bir gerçektir.
ancak bu farkl? yans?y?? yak?n geçmi?te belirgin bir ?ekilde ayr?k karakterler olu?turdu?u halde içinde ya?an?lan konjonktürel de?i?im bu hareketleri bana göre-ba?lang?ç konumlar? hariç- çok yak?n geçmi?teki konumlarına nispeten bir birlerine daha benzer ve bediüzzaman’?n temel vurgusuna yak?n bir konuma getirmi?tir. bu çerçevede ferdin ön plana çıkt???,, parti ad?na parmak hesab?n?n fertler ad?na parmak hesab?na dönü?tü?ü ve konjonktürün bütün türkiye için tek düze olmay?p ?ehir ?ehir farkl?la?t??? bir ortamda yine bediüzzaman’dan hareketle ve bana göre bediüzzaman’?n temel çık???na paralel olarak farkl? bölgelerde farkl? tav?rlar sergilenmi?tir. örne?in ?zmir’de a partisi(veya ?ahs?) desteklenirken ?stanbul’da b partisi veya ?ahs? destek bulmu?tur.
bütün bunlar yine de- bediüzzaman’a göre olmas? gerekti?i gibi- nur talebeleri nezdinde geçmi?te geçici bir kaç istisna hariç siyaseti temel vurgu haline getirmemi?; hele siyasi iktidar? ele geçirme endi?esini hiç do?urmam??t?r. ?slam?n ihyas? ?eklindeki temel endi?e her zaman korunmu?tur.
burada önemli bir noktay? vurgulamak istiyorum. bediuzzaman hiçbir hal ve ?art veya konjonktürde “siyasi iktidar? ele geçirme” endi?esini veya dü?üncesini ki?i olarak ta??mam??t?r. buraya kadar tart??a geldi?imiz onun ?slâm cemaatinin ihyas?na önceledi?i husus ta hiç bir zaman siyasi iktidarın ele geçirilmesi hususu olmam??t?r. onun derdi siyasi iktidar kimin elinde olursa olsun siyasetin dine hizmet eder hale dönü?mesidir; ya da siyasetin islamile?tirilmesidir. hatta toplumun ezici ço?unlu?unun islami olmad??? çat??mac? bir sosyal ortamda dinle özde?le?en bir siyasi hareketin iktidar? ele geçirmesinin islam?n bütün güzelli?iyle kalplerde gönüllü olarak yerle?mesine engel te?kil edece?ini savunur. burada yanl?? anla??labilecek bir incelik vard?r. kast etti?imiz siyasi hareket “biz müslüman?z” diyen fertlerden olu?an siyasi hareket de?ildir, tam tersine “müslümanlar biziz ve bizi destekleyenlerdir” diyen fertlerden olu?an siyasi harekettir. bu yüzden hayat?nda, islama dost olan ve halk partisinin islam dü?manl???n?n kar??s?nda yer alan ancak islami pratikleri eksiklik arz eden demokratlar? kar??s?na almayarak islama dost olan ezici ço?unlukla islam? dikkatle ya?ayan ihlasl? az?nl?k aras?nda yak?nl?k olu?turmu?tur.
bediüzzaman’?n toplumun sosyal bölümlenmesini engellemeye dönük bu tavr? öylesine yayg?n bir genellik arz etmi?tir ki islamla sava?an dönemin halk partisinin bile i?ledi?i zulümleri bu partinin yüzde be?lik bir k?sm?na vermi?; bu insanlardan nurlar? okuyarak iman?n? kurtaranlara hakk?n? helal edece?ini ?srarla vurgulam??t?r. hatta kendisini ziyarete gelen bir halk partili milletvekiline “isterseniz istifa edeyim” demi? olmas?na ra?men kar?? çıkm??t?r. bediuzzaman herhangi bir siyasi olu?umla özde?le?memeye dikkat etmek suretiyle böyle bir siyasi olu?uma muhalif olanların dolays?yla “imana” da muhalif olmaların?n engellenmesine dikkat etmi?tir.
bediuzzaman ?slâm tarihi ile ilgili bir hususu de?erlendirirken dini/manevi hilafetle, be?eri/siyasi saltanat?n/hilafetin hz. ali(ra) dan sonra kader-i ilahiyece ayr?ld???n?; bu suretle siyasetin çirkinlikleriyle manevi saltanat?n ulviyetine temizli?ine zarar gelmesinin engellendi?ini vurgular. nitekim hz. ali(ra) dan sonra ?slâm tarihi boyunca ulema s?n?f?/?eyhülislam ile idarenin/padi?ah?n yan yana ama ayr? kimselerce temsil edildi?i dikkat çekmektedir. "
selamlar sayg?lar