Okullarýn Açýlýp Açýlmamasý Sorunsalý
Tüm velilerin, öðrencilerin ve öðretmenlerin kafasýnda son dönemlerde büyük bir soru iþareti var. Okullar açýlacak mý açýlmayacak mý?
Milli Eðitim Bakanlýðý tarafýndan yayýnlanan ‘Çalýþma Takvimi’ 31 Aðustos 2020 tarihinde okullarýn açýlacaðýný belirtmiþken son dönemlerde henüz resmi mercilerce açýklama yapýlmamasýna raðmen ‘okullar açýlmayacak’ söylentilerini kulaktan kulaða yayýlmaya baþladý.
Þunu belirtmekte fayda var…
Okullarýn açýlmamasý gibi bir durum söz konusu dahi olamaz.
Salgýnýn ilk dönemlerinde kafe, restoran, AVM gibi iþletmelerin kapatýlmasý; camilerde ibadete ara verilmesi gibi tedbirler niçin alýndýysa okullar da bu yüzden tatil edildi: saðlýk sisteminin çökmemesi için…
Ýlk dönemlerde ‘EvdeKal’ çaðrýlarý yapýlýrken daha sonraki dönemlerde ‘Maske ve sosyal mesafe’ çaðrýlarý yapýlmaya baþlandý. Ve yine bu dönemde kapalý olan tüm iþletmeler yeniden açýlarak ‘tedbir þartýyla’ normal hayata baþlandý.
Haliyle normal bir hayata baþlamýþken ve kýsýtlamalarda bu denli hafifletmeler yapýlmýþken okullarýn açýlmamasý gibi bir durum söz konusu olabilir mi? Yine gereken tüm tedbirler Saðlýk Bakanlýðý Bilim Kurulu tarafýndan tavsiye edilir ve kararý verecek olan merci Milli Eðitim Bakanlýðý’dýr.
Elbette ilimizde ve ilçemizde son dönemlerde vaka sayýlarýnda; karantinaya alýnan hane sayýsýnda artýþ yaþanýyor. Ancak þu açýdan bakmakta fayda var. Geçtiðimiz günlerde Saðlýk Bakaný tarafýndan 5 il riskli açýklanmýþtý ve bu iller arasýnda Gaziantep de vardý; ancak Saðlýk Bakaný, devamýnda ‘Önümüzdeki rakamlar kontrol altýna alýnmayacak rakamlar deðil’ demiþti. Buradan þunu anlýyoruz ki risk var evet; ancak kontrol altýna alýnmayacak düzeyde bir risk deðil bu.
Tüm bu durumlarý göz önünde bulundurursak ‘okullar açýlmayacak’ gibi bir kanýya varamayýz. Eðitim ve öðretimin muhakkak devam etmesi gerekiyor. Ekonomik canlýlýk bu ülke için ne denli önemliyse eðitim ve öðretim bundan daha önemli bir konu. Uzaktan eðitim devamlý olarak sürdürülebilir bir yöntem olamaz asla. Yüz yüze eðitim olmazsa olmaz bir unsur.
Bir de þu açýdan bakalým. Þayet açýlmayacak olsaydý okullar; LGS, YKS gibi merkezi sýnavlar yapýlmazdý. Tedbirler ve önlemler alýnarak sýnavlar yapýlabiliyorsa benzer tedbirler alýnarak da okullarý açmanýn mümkün olduðunu söylememizde fayda var.
Dediðim gibi…
Kararý verecek olan merci bakanlýk. Tahminimce 31 Aðustos tarihinde açýlmasa da okullar eylül ayýnýn ortalarýnda muhakkak ki açýlacaktýr. Bu karar da 24 Aðustos tarihinde yapýlacak olan Bilim Kurulu Toplantýsý’nda net bir þekilde açýða çýkacaktýr.
Diðer tüm konularda gibi okullarýn açýlýp açýlmamasý konusunu da resmi makamlardan gelecek olan açýklamalardan öðrenmemiz daha yerinde olacaktýr. Kulaktan doðma bilgilerle yol almamýz zaten olasý dahi deðil.