NTO Baþkaný Özyurt BYSD nin 39. Genel Kurulunda
Nizip Ticaret Odasý Yönetim Kurulu Baþkaný Mehmet Özyurt Ankara?da düzenlenen Bitkisel Yað Sanayicileri Derneði?nin (BYSD) 39. Olaðan Genel Kurulu?na katýldý.Gerçekleþen genel kurulda Nizip Ticaret Odasý Yönetim Kurulu Baþkaný Mehmet Özyurt Bitkisel Yað Sanayicileri Derneði Denetim Kurulu Baþkanlýðýna seçildi.Türkiye Odalar ve Borsalar Birliði (TOBB) Baþkaný M. Rifat Hisarcýklýoðlu, Bitkisel Yað Sanayicileri Derneðinin (BYSD) 39. Olaðan Genel Kurulu?nda yaptýðý konuþmada Türkiye´de tüketilen bitkisel yaðlarýn yüzde 85´inin ayçiçek yaðý olduðuna dikkati çekerek, "Bitkisel yað sektörü ithalata baðlý sektörlerin baþýnda geliyor. Her sene milyarlarca dolarý dýþarý kaptýrýyoruz. Ayçiçek ekim alanlarýný ikiye katlamamýz lazým. Sözleþmeli tarýmla ayçiçeðini çiftçiye yeniden sevdirmemiz lazým" deðerlendirmesinde bulundu.Hisarcýklýoðlu, taðþiþin hem tüketiciyi hem üreticiyi maðdur ettiðinin altýný çizerek, taðþiþ yapanlarýn meslekten men edilmesi gerektiðini söyledi. Hisarcýklýoðlu, taðþiþ konusunda BYSD yetkililerinin de büyük mücadele verdiðini aktardý.Ticaret Bakan Yardýmcýsý Sezai Uçarmak da bitkisel yað sektörünün dünyayla rekabet edebilecek güce sahip olduðunu belirterek, sektör için alýnmasý gereken önlemlere dikkati çekti. Uçarmak, "Bitkisel yað sektörü ham madde bakýmýndan dýþarýya baðlý, bunun önlemlerini almak gerekiyor. Bu, üretim planlamasýyla olabileceði gibi bizim gerek daðýttýðýmýz kota sisteminin uygulama zamanlarýný ayarlayarak gerekse dahilde iþleme rejimini yerli üretimi destekleyecek þekilde ayrýntýsýný planlamak suretiyle sektöre destek vermemiz lazým." diye konuþtu.BYSD Yönetim Kurulu Baþkaný Tahir Büyükhelvacýgil de ayçiçeðindeki ham madde yetersizliði nedeniyle sektörün dýþa baðýmlý hale geldiðini belirterek, bu durumdan kurtulmak için çiftçiye gerekli prim desteði ve teþviklerin verilmesi, yerli üretim artýþý ve yýlda 2,5-3 milyon ton ayçiçeði üretiminin gerçekleþtirilmesi gerektiðini anlattý.