Sizi bilmem ama yazarken de çizerken de ‘býrakýnýz ayný konuyu’ ayni kelimeyi birden fazla kullanmak dahi beni sýkar… Hani þu, en az günde üç öðün kýzdýrýlýp yenilen temcit pilavýnýn tadýný (tatsýzlýðýný) verir bana; vurgudan yoksun, kelime hazinesi sýnýrlý ifade özürlüsü gibi hissettirir beni, bana… Okura da tiksinti verdiði kesin!..
Ama, konu Nizip olunca; Nizip’in eksiklikleri, noksanlýklarý, gereksinimleri olunca asla býkýp usanmam; yazmaktan-çizmekten, uyarmaktan, duyurmaktan, istemekten ve ýsrar etmekten… Çünkü ben bir Nizipliyim ve Nizip’te yaþýyorum. Sade bir vatandaþ olarak ‘az-çok’ yaþadýðýn kente ve bölgeye dair duyarlý olmak gerektiði inancýnda ve bilincindeyim. Sorarým sizlere, Nizip’in sorunlarý (sosyal, ekonomik, kültürel vs) Nizip’te yaþayan ya da Nizip’te doðup-büyümüþ ama þu an için Nizip dýþýnda yaþayan (iþ kurmuþ, memur olmuþ vs) Niziplilerin ortak sorunlarý deðil midir? Bu sorunlar, ihtiyaçlar, gereksinimler yoksa Gaziantepliyi, Kilisliyi, Birecikliyi mi ilgilendirmektedir?.. Öyle ise Nizip’in sorunlarýna dair bu duyarsýzlýða, vurdum duymazlýða ve elini taþýn altýna sokamama korkaklýðýna ne demeli, nasýl izah etmeli?.. Her þeyi devletten-belediyeden ve bir avuç hayýrsever insanýmýzdan bekleme tembelliði, beleþçiliði tavýrlarýmýzda hâla ýsrar mý etmeliyiz? Yoksa, çözümsel yapýlanmalarýn ‘karýnca kararýnca’ uçuna mý yapýþmalýyýz?.. Evet?.. Hem de sýký bir þekilde… Nizip için bir aðaç dikilirken de, bir taþ üstüne bir taþ konurken de destek verip, ter akýtýp, sahiplenmeliyiz. Tabi bunun için öncelikle bir arada yaþama bilincimizi geliþtirip, duyarlý ve fedakâr olmalýyýz.
Duyarlýlýk dedim de aklýma geldi!.. Nizip Belediyesi’nin (www.nizipbelediyesi.com) sitesinde Nizip’in ihtiyaçlarý için sürekli anketler yapýlmaktadýr. Son anketlerden bir tanesi Ýlçemizde ihtiyaç duyulan en büyük eksiklik nedir: a-) Spor kompleksi, b-) Alt yapý, c-) Yeþil alan, d-) Kültür sitesi, e-) Barýnma evleri, diye bir sorgulama yapýlýyor. Kaç gün veya kaç aydýr orada, bilmiyorum, ama þu güne kadar yalnýzca ve yalnýzca 460 kiþi okumuþ-oylamýþ. Nüfusa ve Nizip’te ki internet baðlantýlý bilgisayarlara orantýladýðýmýzda çok az bir katýlým gibi geldi bana. Nedeni mi?.. Tek kelime ile duyarsýzlýk, ilgisizlik, bananecilik… Nizipli olma ve bir arada yaþama bilincinden yoksunluk… Bencillik ve cehalet… Hiçbir katkýda bulunmaksýzýn ‘’armut piþ, aðzýma düþ!’’ beleþçiliði…
Oysa Nizip Belediyesinin bu ve diðer anketlerini cevaplandýrmak, bence ve en azýndan bir hemþerilik görevini yerine getirmek olmalý, her Nizipli için… Üstelik, anketlere bir þeylerde ekleyecek görüþü olmalý her Niziplinin… Örnek mi: f-) Zeugma için bir müze, g-) Nizip Çayýnýn ýslahý, h-) Nizip’e yakýþýr bir Belediye Sarayý gibi…
Ama, yok!.. Nizip ile ilgili konulara ciddi yaklaþýmlar sergileyen duyarlý hemþerilerimiz ‘maalesef’ yok denecek kadar az. Üstelik Nizip insanýnýn çoðu korkuyor; Nizip için bir þeyler yapýlma kararý alýnýrsa benden maddi beklentiler içinde olurlar, diye. Ýlgisizliðin, tepkisizliðin, katkýsýzlýðýn nedenlerinden baþlýcasý bence bu. Ama bu tür düþünenler için þunu derim ki Her þey para deðildir… Bir iþ yalnýzca para ile bitmez..
Özcesi, Ne Nizip’in sorunlarý biter, ne de sorunlar çözümsüz kalýr!.. Yeter ki, önem ve öncelik sýrasýna göre ele alýnýp iþlensin ve de tüm Nizipliler tarafýndan ‘maddi-manevi’ destek görsün.
Þimdi gelelim konu baþlýðýmýza: ýsrarýmýz Nizip için derken asla dar bölgecilik yapmadýðýmýn bilinmesini ister ve derim ki; Nizip’le ilgili ve Nizip’in genel ve zorunlu gereksinimleri konusunda ‘yalnýzca ve yalnýzca’ Nizip’in ve Niziplilerin sosyo-ekonomik, sosyo-politik ve sosyo-kültürel bitergeleri için ‘can alýcý konularda’ ýsrar ediyorum. Bu sizce dar bölgecilik fanatizmi midir? Hayýr… Bunun açýlýmý, ben Nizip’i yaþadýðým büyük bir ev olarak addediyorum; ‘þu günün koþullarýnda evime ve aile fertlerine neler yakýþýr ve onlar nelere layýktýr?’ düþüncesiyle eksiksiz ve noksansýz bir þekilde evimin döþenmesini, yerleþtirilmesini istiyorum… Ve de evimin içi gibi dýþýný da temiz tutmak ve günü gününe süpürmek istiyorum. Sizce çok þey mi istiyorum?.. Ya da zor ve imkansýz olan biþeyler mi?
Yoksa, birçok duyarsýz hemþerim gibi (düþünsel ve eylemsel) halt mý iþliyorum? Deðilse, gelin siz de bu dekorasyonun ve süpürgenin ucuna yapýþýn… Ýnanýn elleriniz kirlenmez… Bilakis, huzur, mutluluk ve gurur duyarsýnýz kendinizle. 28.08.2007