belkız su arıtma tesisi
http://www.nizip.com/vbgooglemapme.p...046875&zoom=14
Yazdırılabilir Görünüm
belkız su arıtma tesisi
http://www.nizip.com/vbgooglemapme.p...046875&zoom=14
2000 yılı başlarında Birecik barajı bünyesinde yaptırılan tesis o yılldan beri ilçemize kesintisiz su sağlamaktadır. Fırat nehrinin 100 mt altından borularla çekilen su, arıtma tesisi içerisinde dinlendirme, kumdan süzme, bakteri temizlenmesi ve en sonunda klorlama işlemlerinden sonra kireç takviyesine gerek olmadan ilçemize pompalanmaktadır. Sistem 15 günde bir ters çalıştırılarak kendi kendini temizlemekte ve bakım maliyetleri bu nedenle minimum seviyeye inmektedir.
Arıtma tesisinden çıkan su hazır su kalitesinde olmakla birlikte, şehir içerisindeki kırıklar nedeniyle kirlenmektedir.
Şuan 9 Pompa ile 24 saat boyunca basılan suyun % 25'i şehir şebekesi içerisindeki kırıklar nedeniyle kayıp oluyor. Daha önce bu oran % 70 lerde idi. Son 3 yıl içerisinde 720 m3/saat kaçak bulundu ve tamir edildi. Bu nedenle şehre 24 saat su verilebiliyor. Hala şebekede 360 m3/saat kayıp var ve aramalar sürüyor.
![]()
![]()
![]()
Birkaç bilgi;
Pompalardan basılan su kapasitesi : 1440 m3/saat = 34560 ton/ gün
Filtrelerdeki kum : 30 Ton
Aylık Elektrik Gideri : 125.000 Ytl + - %20
Güzel bir konu açmışsın abi
Bu arada fırat içme suyu hakkında kireç ve diğer mineraller ile ilgili verileri araştırıp burada yayınlayalım. Şişelenebilecek kadar temiz ve az kireöli olduğu kanısındayım. Tabi benimki bir tahmin.
Ayrıca şunu belirtmek isterim; son üç yılda şehir sularının 24 saat kesintisiz akması , tamir edilen 4000 adet şebeke kaçağının onarılması neticesinde sağlanmıştır.
Malum içme sularında yaz aylarında sorunlar oluşuyor. Gerek borulardaki kaçaklardan, gerekse kaynaktan..
Nizip ilçesi, arıtma tesisi ve Fırat kaynağından elde edilen su sayesinde ülkenin en güzel ve sağlıklı suyunu içiyor diyebiliriz. Birecik baraj gölünün "içme suyu baraj gölü" statüsünde olması nedeniyle ve henüz çevrede çarpık yerleşim başlamamışken, göl temiz kalabiliyor ve gölün 100 mt kadar altındaki o soğuk ortamdan çıkarılan su yine çok modern bir tesis olan Belkız Su Arıtma Tesisi nde arıtılarak 5 - 7 km mesafeyi kat edip Nizip halkının istifadesine sunuluyor.
Bu ana kadar son derece steril ve saf olan bu su, ilçeye girer girmez ana boru tesisatındaki kaçaklar ve çatlaklar yüzünden içerisine çamur ve yabancı madde alabiliyor. Yıllardır bu kaçakların hızla bulunup azaltıldığı düşünülürse de büyüyen şehirde yeni problemler doğabiliyor.
Benim bahsetmek istediğim ise; Bu kalitedeki suyun şişelenip satılması !
Belediyemi satar ?
Başka kuruma ihalemi eder ?
Oradaki suyu ayrı bir sayaçla, isteyen herkesemi satar ?
Bilemiyorum... Ama bu suyun şişelenip satılması imkanınıda düşünmekde fayda var.
Diyebilirsinizki su zaten ilçeye yetmiyor . Ben de derimki su yetiyor ve buradan elde edilebilecek gelirle çok güzel işlerde yapılabilir.
Fizibilitesini bir yaptırın bakalım ne çıkacak ?
Abi bunu çoğu belediye yapmakta ancak Belediye temiz suyu bize para ile satıyor kirliyide bize içiriyorlar diyebilirler.
Yoksa milas belediyesi bu dediğinizi yapmakta ve iyi para kazanmakta.
Nizipte Zeugma adlı bir şişe su çıkabilir ancak yukarıda dediğim olay göz önüne alınarak...
Su ilçeye yetmiyor diyenler belkıs Nizip arasındaki kaçakları bilmiyorlardır:) Fabrika Belkısa kurulursa suyun yetmeme sorunuda olmaz.
Abi bu sezon için zaten geç kalındı. Diğer taraftan piyasada işlenmiş sular pek rağbet görmüyor diye biliyorum. Tüketici kaynak sularına daha çok alaka duyuyor.
Mehmet abi allah seni inandırsın belki alışmışlık denebilir ama ben fıratın suyunun haricinde içtiğim suların hiçbirinden (kar suyu müstesna) tadalamıyorum. Gittiğim uzak mesafelere muhakkak yeteri kadar su depolayıp giderim.
Gerçekten suyumuz çok güzel nede olsa kaynağı cennet.
Fıratın suyunun cennet geldiği rivayet edilir.
http://www.sorularlaislamiyet.com/su...w_qna&id=12144