-
Birikmiş Birkaç Not
Birikmiş Iraklar Notları:
- Burada (Erbil) satılan limonlara bir hal oldu. Buzdolabında bile uzun süre dayanmıyor. Anlaşılan TR limonlarına da kısıtlama var. Domatese olmuştu.
Domates yönünden şanslıyız. TR’den gelmemesi üzücü lakin hormonsuz yiyebiliyoruz.
Bahar buralara çoktan geldi. Bahçedeki sadece çiçek açan, meyvesiz, aşısız kayısı ağacı çiçeklerini döktü, yaprağa durdu.
Okullar, 9-23 Mart arası Nevruz tatiline giriyor. Kurumlara ise 3 gün tatil oluyor. Tatilin başlayacağı günün öncesi öğrenciler yöresel kıyafetleri ile okullara gidebiliyorlar. Her taraf bir şenlik havasına bürünüyor.
Biraz abartma olsa da kutsi bayramlardan daha fazla Nevruza önem veriliyor. Ama kutlanılması gerektiği şekilde yapılıyor.
Cuma hutbesinde imam bile bu günü kutladı (anladığım kadar ile).
Tatil sadece Irak’ın kuzey kısmını kapsıyor. Musul, Kerkük, Bağdat, Basra’nın böyle bir derdi yok.
Marttan sonra okullarda dersler “rolantaya” giriyor; eğitimin tadı-tuzu kaçıyor.
Okul öğrencileri Abdurrahman Sami Parkına gidiyorlar. Ortadoğunun en büyük parkı. Ben etrafını dolandım. Henüz daha gitme imkanım olmadı.
Ortaokul ve Lise sonrası sınavlar klasik usul ile yapılıyor. Adını tam bilemediğim bir Türk eğitim şirketi, burada çoktan seçmeli sınav yapmak için proje götürmüş durumda. Bu çerçevede deneme sınavı yapacaklar.
Bal ve kaymakla kahvaltı yapılan mekanlardan bir “Kayseri Pazarı” ında geçen oraya takılmıştık. Masamızda çeşit çeşit kahvaltılık olduğu demleri bir kenara bırakıp, sadece bal ve tereyağı ve tabii yanında sınırsız çay ile kahvaltı yapmak mide için çok iyi geliyor. Kahvaltı meselesi ayrı bir yazı konusu.
10. Türkçe Olimpiyat Irak elemeleri yapıldı. Öğrencilerin seslendirdikleri Türkçe şarkı ve Türküler muhteşemdi. Bu yıl bu bölge ses getirecek gibi.
Bahar bana heyecan, sağlık getirmedi. Soğukalğınlığı, bitkinlik ve sonrası müzmin sırt ağrılarında artış. Herhalde pekmez almayı ihmal ettik. Doktora gitmekten kaçmak ne derece doğru bilmiyorum ama zeytinyağı, bal, pekmez ve acı biberden şifa bulmaya çalışıyoruz.
Kaynak...