Fantazilik ve Harbi Kemal
Hayata dair fantazim olmadı. Hem fantazi nedir onu da bilmem. Kelimenen kökü Fransızca mı, İngilizce mi yoksa Soranice mi inanın araştırmaya vaktim şu sıra hiç yok. Fiil midir, sıfat mı yoksa isim* midir? Türkçe gramerin derinlerinde dolaşmadım. Şayet fantazi hayal kurmaksa o yıllar öncesinin gurbet hayatında kaldı. Tek fantazim ya da hayalim, dağım dediğim Karabağa çıkıp kayalar üstünde şehre karşı kitap okumaktı. Hayalimi kitaplarda yazan kahramanlar doldurmalıydı. Bahçe, bağ yolunda araba, korna sesi duymadan hür gezmek, Ankara sokaklarında ürkek ürkek kurduğum hayalimdi.
Biriyle el ele tutuşup şehirin kaldırımında, parklarında volta atmak benden çok uzaktı. Birileriyle göz göze güzün bir pastahanede oturmak fantazi ise yanılıyorsun dostum, ben o hayalleri *Harbi Kadirin oğlu Kemal'a teslim etmiştim. Kemal bizim bağ komşumuz. Okula gideyim diye Yıldız Sinemasının yolunu tutan şu Yampırı Kemal işte. İrfan Atasoy fantazisi duruşunda, Hayati Hamzaoğlu bakışlarını göz bebeğinde taşıyan bizim Kemal. Öyle Fikret Hakan'la, Yılmaz Güneyle işi olmazdı. Biz okuldan dönerken o da *sinemadan döner beraberce köye giderdik. Yol boyunca Kemal bize fantazi kahramanlarını anlatırdı. Onun günahlarına bulaşmamak için kendimizce kotalar koyardık.
Uzun zaman oluyor. Neler oldu neler bitti. Yampırı Kemal şimdi köyün* su ve zeytin bekçiliğini yapıyor.* Bir beyaz at üstünde zamanı zeytinleri, fıstık zamanı fıstıkları kolaçan ediyor. Puslu bakışları ufukları süzerken, Harbi Kemal bir başka yaşamaya ediyor. Geçen Cuma namazı sonrası karşılaştığımızda "Biz başka severdik" şiirini bana okurken, Kemal'in yeni fantazisine hayran kaldım. *Bana çok kırgın olduğunu söyledi ama ısrarıma rağmen detaya girmedi.
Yampiri Kemal gibi fantazi sevdam, fantazi davam olmadı. Fantazi gerile gerile uyumaksa ömrüm boyunca saat onu geçen uykularım olmadı. Yalan olmasın sırıf rüya göreyim diye yattığım zamanlar olmuştur. Şimdilerde rüya için bile yoğunum. İşe gidip gelmekse hakikaten bir fantazi artık.*
yazı/foto:magpak
Kaynak...