Türkiye son günlerdeki gelişmelerle Dünya'nın gündemine oturdu. Cumhurbaşkanlığı seçimi ile ilgili başlayan kriz, TSK'nın muhtırayı andıran bir bildirge yayınlamış olması ile devam etti. Anayasa mahkemesinin vermiş olduğu kararla bir nevi rahatlayan ülkemiz son olarak alınan erken seçim kararıyla halkın huzuruna çıkacak. Bu gelişmeleri tek tek ele almaya çalışacağım.
TSK'nın 12 Nisan açıklaması
Türkiye ilk olarak 12 Nisan 2007 tarihinde Genel Kurmay Başkanı'nın 'Sözde değil özde demokrasi' sözü ile bir tartışma sürecine girdi. Hemen arkasından hükümet sözcüsü Adalet Bakanı Cemil Çiçek, hükümetin sözde değil özde demokrasiye sahip çıktığını belirtti.
15 Nisan mitingi
Bazı sivil toplum kuruluşları ile siyasi partilerin destek verdiği Cumhuriyet mitingi Ankara Tandoğan Meydanı'nda yapıldı. Anayasa ve kurallar çerçevesinde yapılan mitinglerden tabiki ders çıkarılmalıdır. Ama miting için zorlama varsa işte buna tüm ulus olarak karşı çıkarız. Malumunuz bazı üniversitelerde mitinge gidilmesi konusunda baskı uygulandığını medya organlarında gördük. Tabi mitingi düzenleyenler Recep Tayyip Erdoğan'ın Cumhurbaşkanı adayı olacağı için meydanlara inmişlerdi.
Gül'ün adaylığı
Ak Parti, 11.Cumhurbaşkanlığı için Abdullah Gül ismini açıklayaınca hemen hemen her kesim şaşırdı ve Abdullah Gül ismine destek verdi. Tabi bu şaşırma Abdullah Gül'ün adaylığına değildi, Recep Tayyip Erdoğan'ın aday olmamasıydı. Ben Recep Tayyip Erdoğan'ın aday olmayacağını bir sene önce köşe yazımda yazmıştım. Anamuhalefet partisi ilk etapta Gül'ün adaylığını duyunca gülümsedi daha sonra ülkeyi tekrar germenin hesaplarını yaptı.
Gül resmen aday oldu
Dışişleri Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdullah Gül TBMM Başkanı Bülent Arınç'a adaylık dilekçesini vererek resmen adaylığını ilan etti. Siyasi parti liderleri ile destek arayışlarına başladı.
27 Nisanda ilk tur seçimi yapıldı
27 Nisan 2007 tarihinde TBMM, 11.Cumhurbaşkanını seçmek için 1.tur oylamayı başlattı. CHP Grup Başkanvekili Kemal Anadol, yoklama yapılması isteğiyle TBMM Başkanlığı'na itirazda bulundu. İtiraz reddedildi ve 1.tur oylama yapıldı. Oylama sonucunda Abdullah Gül, meclise katılan 361 milletvekilinin 357'sinin desteğini aldı. Ama ilk turda seçilebilmsi için geçerli olan 367'i bulamamıştı. Meclis oturumu 2 Mayısta açılmak üzere kapattı.
367 için mahkemeye gidildi
CHP 27 Nisanda yapılan 11.Cumhurbaşkanlığı seçimi için 367 milletvekilinin oturuma katılması ve yoklama yapılması gerektiğini vurgulayarak anayasa mahkemesine başvurdu. Türkiye'de ilk kez Cumhurbaşkanlığı seçimi mahkemeye taşınmış oldu.
TSK'dan muhtıra gibi açıklama
Türk Silahlı Kuvvetleri 27 Nisan gecesinde internet sitesinde muhtıra niteliğinde bir bildirge yayınladı. Bu bildiriyi yayınlaması darbe tartışmalarını beraberinde getirdi ancak korkulan olmadı. Güvenlik gücü olan TSK'nın bu bildirgesi her kesimden tepki ile karşılandı. Benim şahsi kanaatim Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Büyükanıt'ın bu bildirgeden haberinin olmamasıdır.
29 Nisan mitingi
15 Nisanda Ankara Tandoğan Meydanı'nda yapılan Cumhuriyet mitinginin ardından 29 Nisanda İstanbul Çağlayan Meydanı'ında tekrar miting düzenlendi. 15 Nisandaki mitingde Recep Tayyip Erdoğan'ın Cumhurbaşkanlığı'na itiraz eden çevreler bu defa Abdullah Gül ismine itiraz etmek içim meydanlara indi. Peki buradan Cumhuriyet Mitingini tertip edenlere soruyorum sizce kim aday olmalı? ve yine soruyorum Demokrasi mitingi düzenlense sonuç ne olur? Ben en iyi mitingin sandık olduğunu düşünüyorum. Bakalım sandıktan ne sonuç çıkacak!
1 Mayıs'ta 367 şartı kararı çıktı
1 Mayıs 2007 tarihinde Anayasa Mahkemesi, anamuhalefet partisinin yapmış olduğu itirazı kabul ederek, 11.Cumhurbaşkanlığı için yapılan ilk tur oylamayı iptal etti.
Hükümet erken seçim kararı aldı
59.hükümet Anayasa Mahkemesi'nin vermiş olduğu karar üzerine erken seçim kararı aldı. Seçimlerin 1 Temmuzda yapılabileceği düşünülüyor. Tabi bunun için YSK'dan açıklama bekleniyor.
Saygılarımla...
Gazeteci-Yazar Bekir ŞEN