-
"torba"tasarý yasalaþtý
Gaziantep Milletvekili Mehmet Sarý, TBMM Genel Kurulu, bazý kamu alacaklarýnýn yeniden yapýlandýrýlmasýný da öngören 'Torba' Kanun Tasarýsý üzerindeki görüþmeleri tamamladýðýný madde ve 19 geçici maddeden oluþan kanunun 26 Ocak'ta baþlayan görüþmeleri 17 günde bitirildiðini Tasarýnýn 9. bölümü üzerindeki görüþmelerde düzenlemeye bazý yeni geçici maddeler eklendiðini söyledi. Sarý, prim alacaklarýnýn yeniden yapýlandýrýlmasýný içeriyor. 31 Aralýk 2010 tarihinden önceki kamu alacaklarýnýn yeniden yapýlandýrýlmasýný öngören kanuna göre, TEFE ve ÜFE oraný eklenerek yeniden hesaplanacak alacaklarýn faizleri silinecek. Sigara yasaðýna iliþkin cezalar hariç, teblið edilmemiþ 120 liranýn altýndaki para cezalarý tahsil edilmeyecek. Vergi borcunu ödemeyen ya da bu nedenle hakkýnda ihtiyati haciz kararý verilen kiþiler yurt dýþýna çýkabilecek. Kamu alacaklarý, ikiþer aylýk dönemler halinde, en fazla 18 eþit taksitte ödenebilecek. Kanuna göre erken doðum yapan kadýn memur, kullanamadýðý doðum öncesi izni doðum sonrasýnda kullanabilecek. Doðum yapan memura analýk izni süresinin bitiminden, eþi doðum yapan memura ise doðum tarihinden itibaren 24 aya kadar ücretsiz izin verilebilecek. Düzenlemeyle üniversiteden atýlanlara da af getiriliyor. Yükseköðretim kurumlarýnda hazýrlýk dahil bütün sýnýflarda, intibak, ön lisans, lisans tamamlama ve lisansüstü öðrenimi gören öðrencilerden, terör suçlarýndan hüküm giyenler hariç, her ne sebeple olursa olsun iliþiði kesilenler, kanunun yürürlüðe girmesinden itibaren 5 ay içinde iliþiklerinin kesildiði yükseköðretim kurumuna baþvurarak, 2011-2012 eðitim-öðretim yýlýnda öðrenimlerine yeniden baþlayabilecek. Üniversiteye dönüþte süre sýnýrý olmayacak. Müracaat süresi içinde askerlik zamaný gelmiþ olanlarýn askerlikleri tecil edilmiþ sayýlacak. Türk Silahlý Kuvvetlerine baðlý eðitim kurumlarý ile Polis Akademisi ve baðlý yüksek öðretim kurumlarýnda eðitim görürken iliþiði kesilenler de bu kapsamda sayýlacak.