Bayramda Harçlık Verin Ekonomiye Can Verin?
:p:p Lütfeeen!...:(
Yazdırılabilir Görünüm
heh heeeeeeee.
ESKİ BAYRAMIN HARÇLIĞI…
Babamın `eski bayramlar` diye iç geçirerek özlemle anlattığı bayramlar, onun çocukluğunda heyecanlı bir anıdır.Benim de şimdi babamın eski bayramları gibi delicesine özlediğim eski bayramlarım, çocukluğumdur Ama küçük kız kardeşimin çok sevindiği, haftalar öncesinden hazırlıklara başladığı, `Allaaahhh! Bayram geliyoo!` diye hevesle beklediği bu bayramlar, onun gelecekteki bayramları beğenmeyerek, onların yerine anlattığı eski bayramları olacak...
ESKİ BAYRAM DİYE BİR ŞEY YOK
Yani esasında eski bayramlar diye bir şey yok! Belli bir çağda, belirli yıllar arasında yaşanmış, tarihe geçmiş bir `eski bayramlar dönemi` bulunmuyor!
Büyüklerinin ellerini iştahla öperek normal bir harçlığın kat kat fazlasını almaları, ceplerinin paralardan kalan boş kısımlarını rengârenk cam şekerlerle, kabuklu fıstıklarla,renklı mendillerle.. çeşit çeşit çikolatalarla tıka basa doldurmalarıydı... Evet, tüm hoşlarına giden buydu!
BAYRAMA HAZIRLANIYORUM
Şimdiki yaşlıların, yetişkinlerin, hatta benim yaşıtlarımın bile bayramlardan zevk alamamalarının, eski tadı-tuzu yaşayamamalarının sebebi de bu. Artık çocuk olmamamız! Ve artık çocukluktan `kazık kadar`lığa geçtiğimiz için bize kimsenin harçlık vermemesi, elbette kapı kapı gezemememiz, ceplerimizin fıstık-şekerle dolu olmaması bizim yeni bayramlardan soğumamıza en büyük etken!
Bir hafta öncesinden bayram gününü defalarca tasavvur eder, tekrar tekrar yaşardım. Ve her ne kadar kimlerle bayramlaşacağımı hafızama günler öncesinden kazısam da, bayramlaşmam gereken tüm akrabalarımı, tanıdıklarımı ve onların bana verecekleri bayram harçlıklarını matematik defterimde listeler, tek tek hesaplardım.
O harçlıklarla alacaklarımı düşünüp mutlu olurdum.Matematik defterime yazdığım ve defalarca kontrol ettiğim harçlık listem şu şekilde idi:
Emin eniştem = 20 milyon ..
Cici anne = vermez.
Bahri amca = 5 milyon.
Özer dayım = 10 milyon.
Özen dayım = 5 milyon.
Ananem = 10 milyon (ama anneme verir)
Babannem = maaşımı alınca vericem der...
galiba. Daha çok harçlık daha çok mutlu olmak demekti benim için.
İşte benim geri dönmek istediğim, o sevimli bayramlarım, çocukluk bayramlarım, tadı-tuzu olan eski bayramlarım... Şimdi gel de özleme bu bayramları değil mi? Gel de arama...
İşte eski bayramlarla yeni bayramlar arasındaki değişiklik: Bugün Dicle`yi görecekmiş gibi heyecan duymuyorum. Yukarıdaki hesap listesini defterime hazırlamadım.. O listede ismi geçen kimseden harçlık da almadım...
Ne acı değil mi, şu yeni bayramlar?
facebook da bir video vardı o geldi aklıma çaldıklarınızı geri verin ekonomiye can verin.......diye devam ediyor