ABI SENIN ISMININ ANLAMI BILMEYENLER İÇİN BU KOUYU ACIYORUM ÖZELLİKLE HUZI İÇİN ÇUNKU SENIN ISMINI SUREKLI YANLIS SOYLUYOR BARI BUNU OKUDUKTAN SONRA BELKI DOGRU SOYLER .
Yazdırılabilir Görünüm
ABI SENIN ISMININ ANLAMI BILMEYENLER İÇİN BU KOUYU ACIYORUM ÖZELLİKLE HUZI İÇİN ÇUNKU SENIN ISMINI SUREKLI YANLIS SOYLUYOR BARI BUNU OKUDUKTAN SONRA BELKI DOGRU SOYLER .
![]()
(GÜNEŞ KRALI )
(Akhenaton M.Ö.1353 - M.Ö.1335)
![]()
XVIII.sülalenin onuncu kralı olan Amenhotep IV tek tanrı Aten’e inanmaya başladı ve adını "Aten’e hizmet eden" anlamına gelen Akhenaton olarak, karısı Nefertiti’nin adını da "Güzel Aten’in güzelliğidir" anlamına gelen Nefer-Nefru-Aten olarak değiştirdi. Kral ve kraliçe Teb’i terkettiler ve Amarna adlı yeni bir kent kurdular. Daha sonra Amon’un heykellerini ve tapınaklarını yıktırmaya başladı. Fakat bu Teb, Memfis ve Heliopolis rahiplerinin hiç hoşuna gitmemişti. Bu rahipler eski çok tanrılı dini tekrar kabul etti ve böylece Aten dini Mısır’dan kalktı. Akhenaton bu dini reformu başaramamıştı. Buna rağmen Akhenaton dünyanın ilk tek tanrılı dine inanan insanı olarak anılır.
Teşekkürler mehmet. akhenaton tek tanrıya inan tek firavundur. bizler bütün firavunları kendini ilah ilan edenler olarak bildik hep ama birinin hariç olduğunu kimse söylemedi bize. akhenaton’un adı aklansın diye, akhenaton dedim kendime.
ABI ÇOK GUZEL YAPMISSIN VE DE IYI YAPMISSIN SENIN SAYENDE BIR KAÇ SEY DAHA OGRENMIS OLDUK
Tek Tanrıcılığın habercisi
İÖ 1375-1352 yılları arasında hüküm süren ve çoğunlukla Akhenaton olarak bilinen, 3. Amenofis’in oğlu 4. Amenofis, modern dünyanın en çok ilgi çeken coğrafyası Mısır’ın, görkemli, gizem dolu tarihinin en ilginç, en tartışmalı Firavunlarından biridir. Messadie’nin yapıtının temelini oluşturan tarihsel döneme ilişkin tercihi, bu açıdan ilgi çekicidir. Tek Tanrı’cı köklerine duyduğu şaşmaz bağlılıkla, modern Batı’nın tarihe bakışında büyük değer taşıyan Akhenaton, büyük bir esin ve yaratım kaynağıdır. Hükümdarın bu büyük etkisi, tüm Mısır panteonunun yerine, tek bir Tanrı’ya, Güneş Tanrı’sı Aton’a tapınımı zorunlu kılması, Aşağı ve Yukarı Mısır topraklarında resmi tek Tanrı olarak belirlemesinden dolayıdır. Bu yönüyle hükümdar, çoğunlukla ve ayrıntısı teorik tartışmaların konusu olmakla birlikte hatalı olarak, ki yazar bu tartışmayı Şeytan’ın Genel Tarihi’nde ayrıntılı olarak sürdürmektedir, "evrensel ve nihai tektanrıcılığın ilk habercisi" olarak nitelendirilmekten geri kalmaz.
Bu yönüyle kurgusal doku, Kral’ın genç yaşta ve sebepsiz bir biçimde ölüşü ve ardından karısının beklenmedik ölümünden sonra, görünürde kovuşturmaya uğramış ama sahip oldukları güç ile hâlâ ülkeyi ve insanları denetlemeye devam eden farklı kültlerden din adamlarının ’komplosu’yla biçimlenir
GÜNEŞ KRALI AKHENATON
ııı.amenhotep’in oğlu,tutankhamon’un babasıdır.asıl adı ıv.amenhoteptir.18.hanedan firavunudur..<p align="justify" Çıktığı seferlerden birinde en sadık kölesi ile düşman askerlerinden saklanmış birileri varmı diye girdikleri bir mağarada hz ibrahim’in mağara duvarlarına yazdığı yazıları bulur.yazılarda tek tanrıdan bahsediliyordur.fakat amenhotep bunu aten(güneş diski) olarak algılamış ve ülkesine girdiğinde ismini "Aten’e hizmet eden" anlamına gelen Akhenaton olarak, karısı Nefertiti’nin adını da "Güzel Aten’in güzelliğidir" anlamına gelen Nefer-Nefru-Aten olarak değiştirdi.karısı NEFERİTİ mısır’ın görmüş olduğu tiye ve nefertari’den sOnraki en güçlü kraliçesidir.her ne kadar amun’u reddedip aten’e dönüp,mısır’ın bütün gelenek ve göreneklerine karşı çıkıp tapınakları yıkçak ve hatta ülkenin dini merkezini eski kent teb’den bugün amarna olarak bilinen yeni kent akhetaten’e taşıyacak kadar kararlı davranışlarla ileri gitmiş olsa da hiyerogliflerde akhenaten’de çok büyük bir karasızlığı inceleyebilirsiniz.tabi bütün bunlar rahiplerinin dikkatini çektiğinden akhenaten yine en sadık olduğunu düşündüğü rahibi tarafından zehirlenerek öldürülür.zaten onun ölümünden sonra çok kısa bir süre smenkhare adlı gizemli biri krallık yapmış ve yine gizemli bir şekilde kaybolmuştur daha sonra çok uzun bir süre tahta karısı nefertiti geçer. .<p align="justify" .
VE AKHENATON’un yazdıgı şiirlerden bırısı.<p align="left"
..<p align="center" Akhenaton’un bir şiiri .<p align="center" Tanrı uludur, birdir, tektir.
Ondan başkası yoktur.
Bir tanedir,
O’dur her varlığı yaratan
Bir ruhtur Tanrı, görünmeyen bir ruh...
Ta başlangıçta vardı Tanrı,
Tek varlıktı o.
Hiç birşey yokken o vardı.
Herşeyi o yarattı (...)
Ezelden beri süregelen varlığı,
Ebediyete kadar sürecek,
Gizlidir Tanrı, kimse görmemiştir onu.
İnsanlara ve yarattıklarına sır kalır her zaman..<p align="center" .
yazdıgı baska bırşiir.
.<p align="center" GÜNEŞ KRAL AKHENATON’UN TANRI ATON İÇİN YAZDIĞI ŞİİR .<p align="center" .<p align="center" Göklerin ufkunda belirmen ne kadar güzeldir,
Ey! Hayatın temelinde yaşayan Aton,
Sen doğu göğünün ufkunda doğduğunda,
Tüm memleketi güzelliğinle doldurursun,
Uzaklaşsan da, ışınların dünya üzerindedir,
Ne kadar yüksek olursan ol,
Senin adımlarının izleri gündüzdür,
Sen, ışınlarını dağıttığın zaman,
Mısır’ın her iki ülkesi de bayram eder,
Hepsi uyanık ve ayaklarının üzerindedir,
Çünkü Sen, onları uyandırmışsındır,
Onlar tüm organlarını sende yıkarlar,
Ve kollarını kaldırıp, Sen’i şafakta selamlar,
Sonra tüm dünyada herkes kendi işini yapar,
Hayvanlar otlardan zevk alırlar,
Ağaçlar ve bitkiler çiçeklenirler,
Kuşlar, kanatları sana doğru ibadet edercesine kalkık,
Bataklıklarda uçarlar,
Sen üzerlerinde oldukça onlar yaşarlar,
Kadında çocuğu Sen yaratırsın,
Ananın karnında çocuğa Sen hayat verirsin,
Sen ana rahminde dahi çocuğu besleyensin,
Ne zaman civciv kabuğu içinde bağırsa,
Sen ona hayat vermek için nefes verirsin,
Ey Tanrım, Senin ne kadar çok eserlerin vardır,
Sen! Ebediyetin hakimi! Senin isteklerin hep iyidir,
Sen yaşamın ta kendisinin ve yaşam Sen’de yaşar,
Tanrım Sen yaşamsın ve yaşam ancak sende görülür..
wayy be ben neymişim :)) şaka bir tarafa bu şiiri bilmiyordum bak. ama akhenatonun müslüman olduğunu iddia eden bilimadamları çoğunluktadır...
abı senınde ne gızemlı bır ısmın warmıs ya baksana ama guzel bır ısım
isim bana ait değil Amenhotep’e ait. ben sadece reklamını yapıyorum :))
ama abı bu ısım senınle bagdasmıs nerdeyse yaklasık olarak 10 aydır bu ısmı kullanıyorsun ve senın sayende akhenaton dıye bır ısım warlıgında haberımız oldu
hayat ayrıntılarda saklıdır. o ayrıntıları görebilenler hayatın karşısında yaprak misali savrulmak yerine, o rüzgara yön verirler. işte bu yüzden ayrıntılara dikkat etmek gerekir. sanırım sende bunu yapabiliyorsun. en cahil insandan bile öğrenilecek birşeyler mutlaka vardır.. önemli olan bakış açımızdır. bakmak ve görmek birbirinden çok farklı kavramlardır. görebilenler öğrenebilenlerdir. neyse ben yine felsefeye dalmadan kapatayım konuyu :)).
bilgiler için teşekkürler.
alıntı:
"quote" akhenaton demişki:
hayat ayrıntılarda saklıdır. o ayrıntıları görebilenler hayatın karşısında yaprak misali savrulmak yerine, o rüzgara yön verirler. işte bu yüzden ayrıntılara dikkat etmek gerekir. en cahil insandan bile öğrenilecek birşeyler mutlaka vardır.. önemli olan bakış açımızdır. bakmak ve görmek birbirinden çok farklı kavramlardır. görebilenler öğrenebilenlerdir..
. abı super konusmussun yuru be kım tutar artık senı sezer abı helal olsun sana
gaza getirme beni :))