-
Bir hadis duymuştum ??
Levhi mahfuz ve levhi ezeli hakkında konuşurken bir arkadaş şöyle bir hadis anlatmıştı..
İki genç evleniyor ve halk sevinç içinde fakat peygamberimiz üzüntülü. Sebebini soranlara ise"üzülüyorum çünkü onlar sabaha sağ olarak çıkmayacak" diyor. .
Fakat sabah bu gençleri neşeli bir halde görenler peygamberder böyle hilafı muhal sözler sadr olmaz nedir bunun hikmeti diye peygamberimize gelip durumu soruyor. Efendimiz ’de "ben onların son olarak elinde kalan bir tabak yemeklerini dün kapılarını çalan yoksula vereceklerini ve bu belayı mevlamın defedeceğini bilemizdim" diye cevap veriyor. .
Bu hadisle hem levhi mahfuz ve sadakanın belayı defedeceği konusuna vurgu yapılmıştı..
Şimdi hocam sizden Hadis Kürsüsü mezunu olduğunuzdan uzmanlık alanınızdadır bu hadisin kaynağını öğrenmek istiyorum. Haşa sümme haşa ihtilaflı gibi duruyor. Aydınlatırsanız memnun olurum. .
-
-
Hadisi bilmiyorum. Kaynağını biliyorsanız söylerseniz daha etraflı bir açıklama yapabilirdim..
Ancak burada ihtilaflı gibi gözüken hadisenin başka hadislerle ifade etmek sureti ile ihtilafın muvafıkına bakalım..
"Sadaka belayı defeder" bu hadisi şeriftir. Allah resulu ifade etmiştir..
O halde insanın ölümü gelmesine rağmen sadaka verdiğinde bu ömür uzuyor mu..
Zira başka bir hadiste: "Akraba ziyareti ömrü uzatır" buyurmuşlardır. O halde ömür uzalıp kısalıyormu. Lehvi mahfuz değişiyor mu. Allahın ilmi değişkenmidir,.
Zannedersem ihtilaflı gibi gözüken yer burası..
Hayır. Rabbimizin ezeli ilmi değişmez. Lehvi mahfuzdaki bilgiler Rabbimin ilmindedir. Burada değişen bilgi, Meleklerin bilgileridir. Bu hadisin şerhinde imamı nevevi şöyle diyor:.
Ölüm meleğine Rabbül alemin, falan kişinin şu zamanda öleceğini, eğer akraba ziyareti yaptığı takdirde daha sonraki tarih olan, şu tarihte öleceğini söylemiştir. Ancak yaratıcı, o kişinin akraba ziyareti yapıp, ömrünün uzun olacağını, veya akraba ziyareti yapmayacağını ve ömrünün kısa olacağını da biliyor. Lehvi mahfuzdaki bilgi kesin..
Meleğin elindeki bilgi ise, ikisi arasında bir seçim gibi gözüküyor. Kişi hangi durumda hayatını devam ettirirse (ki Allah sonuç hakkında mutlak bilgi sahibidir) ona göre ömrünü tamamlayacaktır..
Bu konular, akidevi konulardır. Kafası karışan arkadaşlar olabilir. Konuyu fazla derinleştirmeyelim. İmani noktada bir şüpheniz olursa yazınız lüften. Zira şüphe ile iman bir arada olmaz. Yakini bir iman ile inanmak durumundayız. Allaha emanet olunuz..
-
Hocam bu ihtilaflıymıs gibi görünen(HAŞA) konulara bır ara bende baya takılmıstım. Bir büyüğümün şu sözünü aklıma getiriyorum artık..
İslam mutlaka mantıklı bir dindir, ama mantık dini değildir. Yani insan mantığı bazı noktalarda yetersiz kalabilir..
Coşkun kardeşimizin yazdığı konuyla pek alakası olmadı cevabımın ama ihtilaf kelimesini görünce yazmak istedim..