Bir gezgincinin zeugma sitemi ::((
Çarşıdan ayrılıp Nizip’e döndüm, kasabanın biraz dışından Belkız köy yoluna girdim, yine vasıta yok
yol ıssız yaklaşık 10-12km. yola koyulduk, sağlı sollu zeytin ağaçları ve hava yine sıcak benim ters
istikametimden birkaç araç geldi dört gözle benim istikamete bekliyorum, kulağım vasıta sesinde ,
tahmini 7-8 km. yürüdüm ayaklarımın altı yanmaya başladı suda bitmek üzere, bir motosiklet sesi
durdum gelip durdular, 2 genç yaşları 14-15 atla dediler abi seni götürelim isimler Halit ve Ziya okulu
asıp gezintiye çıkmışılar, allahdan asmışlar, korka korka mecburen bindim, arkadaki Ziya’ya öyle
yapışmışımki ikimiz bir kişi olduk.
Zeugma tam bir hayal kırıklığı yarattı, kazılar bitmiş etrafı tel örgülerle çevirmişler görevli bile yok
mozaikler Gaziantep müzesine taşınmış.
Belkıs/Zeugma Antik Kenti, 80 bin nüfusu ile döneminin en büyük kentlerinden biri. Zeugma , Antakya
(Antiokheia) ile Mısır’daki İskenderiye’den (Aleksandreia) ‘dan daha küçük,Atina (Athena) ile aynı büyük-
lükteymiş.
Pompei ve şimdi dev bir metropol olan Londra (Londinum) ‘dan ise birkaç kat büyüklükteymiş.
Antik Kenti, Büyük İskender’in generallerinden ve daha sonra Suriye Kralı da olan Selevkos Nikator
kendi adıyla, Fırat nehrinin adını birleştirerek M.Ö.300 yılında burada Selevkos Euphrates
( Fırat’ın Silifkesi ) adında kurar. Daha sonraları M.Ö.1.yy.’da kent Roma hakimiyetine girer.
Tabiki burayı önemli kılan burada bulunan mozaikler.
Baraj gölü kenarında yarım saatlik bir mola verip, Halit, Ziya ve ben dönüşe geçtik, yolda sigara molası,
motosikleti dinlendirme ile Nizip’e vardık birer tatlı yedikden sonra kendimi hemen Urfa dolmuşlarına
atım, ayaklarım yarı iflas etti, yol 90 km. ilaç gibi geldi.
Belkız yolundaki yürümede akla gelen sorular, havada asılı kalan cevaplar, nedenler, niçinler, nasıllar. .
.
kaynak:http://www.seyyahamca.com/kose_yazilari.asp?id=21.