Nizipte "çocuk Eğitimi "konferansi
Nizip Eğitim-Birsen ,Eğitim ve Dayanışma Der.ile Birey Rehabilitasyon merkezince ortaklaşa düzenlenen “Eğitim ailede başlar” konulu konferans eğitimci-yazar Esan Gül tarafından verildi.
Nizip Belediye Salonunda yapılan konferansa çoğunluğu öğretmen olmak üzere çok sayıda davetli katıldı.Saat.19.00 da başlan konferansa projeksiyon destekli başlayan Gül,sade ve mütevazı anlatım tekniği ile çocuk eğitimini ,bolca örneklerle anlattı.
Çocuk eğitiminin özel bir ilgi,birikim ve sabır işi olduğunu belirten Gül,”çocuklar söylediklerimizden çok yaptıklarımızı örnek alıyorlar.Mesela,yalan söyleme diye tenbih ettiğimiz 6 yaşındaki bir çocuğumuza bir telefon geldiğinde;”oğlum,telefonu aç,eğer filanca kişi ise,”babam evde değil” de.”diye söylersek,çocuk yalan söylemeye alışmış olur.
Çocuklarımızın televizyona mahkum edilmemesini tavsiye eden Gül,bazı zararsız gibi görünen çizgi filmlerin ,çocukların yaşına uygun olmayan davranış kalıplarını empoze ettiğini veya farklı bir dini sevdirdiğini ifade ederek;”Bazı anneler kendi ev gezmeleri,gün vb. etkinlikler uğruna çocukları ihmal etmekte,televizyona veya bilgisayar oyunlarına bağımlı kılmaktalar.Çocuklarımızı mutlaka iyi gözlemlemeli,onların seviyesine inerek dinlemeliyiz.Bu şekilde sorunlarını anlarız.” Dedi.
Çocuk eğitiminin en önemli aracının sevgi olduğunu ifade eden Esan Gül hoca,Peygamberimizden çarpıcı örnekler vererek izleyenlere etkili bir mesaj verdi.Peygamberimizin “Birbirinizi sevmedikçe iman etmiş olamazsınız” hadisine yeni bir ufuk açarak;”Birbirimiz sevmeye neden eşimizden başlamıyoruz?Neden çocuklarımızı sevmekten başlamıyoruz? Onlar bizim hayatımız,onlar bizim sevap kaynağımız.Çocuk anne-babanın sevgisi nisbetince sağlıklı gelişir” dedi.
Her türlü davranışı sevgi ile örerek çocuğa kazandırabileceğimizi ifade eden Gül,sonuç olarak anne babanın eğitim düzeyinin ,inaç ve bilgi donanımlarının çok önemli olduğunu ve mutlaka ebeveynlerin de kendilerini geliştirmeleri gerektiğini belirterek bu alanda yapılan etkinliklerin,konferans ve seminerlerin önemine işaret etti.
Soru –cevap bölümünde dinleyicilerden gelen sorulara da cevap veren sayın Gül,bir soru üzerine özürlü ve bakıma muhtaç çocukların kesinlikle ayırıma tabi tutulmaması gerektiğini,ama özel bir ihtimamın da şart olduğunu belirtti.
Konferansın bitiminde Memursen başkanı M.Nezir Gül tarafından plaket verilen Esan Gül,çocuk eğitimi konularında yazmış olduğu kitaplarını imzalayarak okuyucularıyla sıcak bir diyalog ortamı oluşturdu.Programa katılan eğitimciler,konferansın yaralı geçtiğini ve Nizip halkının,anne-babaların bu tür etkinliklere daha fazla ilgi göstermelerini beklediklerini ifade ettiler.