Çok gezen mi? Çok okuyan mý?
Hani bir soru vardýr, çok gezen mi bilir? Yoksa çok okuyan mý bilir? Hemen hemen herkes bu soruya çok gezen bilir tabi ki cevabýný vermektedir. Az bir kesimde çok okuyanýn daha çok bildiðini söyler. Bu hafta hem gezi hem eðitim amaçlý yurt dýþýnda bulunuyorum. Bu yazýyý da sizlere Ýspanya'da yazma imkaný buldum. Ben bu seyahatimde çok gezen ve çok okuyanýn ikisi bir arada olunca daha çok bildiðine þahit oldum. Çok gezen o bölgeleri öðrenebilir, çok okuyan o bölgeleri öðrenebilir ama hem okuyan hemde gezen o bölge için daha çok bilgi sahibi olacaktýr. Üniversitelerde öðrencilere sadece pratik eðitimler verilmektedir, iþ hayatýnda ise uygulamalar öðretilmektedir. Düþünün týp fakültesi öðrencileri neden üst sýnýflarda hastanelerde eðitim görürler. Çünkü pratikte öðrendiklerini uygulamalý olarak yapmalýlar ki mesleði öðrensinler. Üniversiteler birçok bölümü bu þekilde olmalý diye düþünüyorum. Ýspanya ile öðrendiðimiz- edindiðimiz bilgiler ve gezerek yaþadýðýmýz þehirler birlikte beynimizde yer edinince hem gezmenin hemde okumanýn birlikte daha çok bilgi sahibi edeceði kanýsýna vardým. Þöyle ki okulda öðrencilere ülkemizin üç tarafýnda deniz olduðu anlatýlýr. Bu denizlerin Karadeniz, Akdeniz ve Ege Denizi olduðunu bilgiler edinerek öðrenirler ancak biz o öðrencilere o denizleri göstermezsek akýllarýnda sadece ülkemizde üç deniz olduðu bilgisi kalýr. Eðer pratikle uygulamalý birlikte yaparsak daha kalýcý bilgilerin zihinde kalmasýný saðlarýz. Ýspanya'nýn en büyük zeytin üreticisi olduðunu okuyarak öðrenebiliriz, ülkeyi gezerekte zeytinciliðin çok olduðunu anlayabiliriz. Ancak okuduktan sonra yerinde görerek zeytinciliðin burada önemli bir gelir kapýsý olduðunu anlamýþ oluruz. Ülkemiz zeytin üretiminde dünyada 4.sýrada bulunuyor ama geliþtirme ve araþtýrma konusunda bu sýralamada deðildir. Ýspanya dað-taþ-tepe demeden her yere zeytin aðaçlarý dikmiþ ve dikmeye devam ediyor. Ülkemizde ise maalesef yasak olmasýna raðmen zeytin aðaçlarý kesilmektedir. Binalar yapmak için güzelim tarým arazileri heba ediliyor. Hem gezeceðiz hem okuyacaðýz ki iþin özünü anlayacaðýz. Hangi iþi-mesleði yapýyorsak kendimizi ve iþimizi-mesleðimizi geliþtirerek yapmamýz gerekmektedir. Ülkemiz son yýllarda Ar-Ge çalýþmalarýna önem vermekte ve bu konuda firmalarý desteklemektedir. Ancak tarým anlamýnda verilen destekler hem yetersiz hemde yeterince anlatýlamýyor. Tarým için verilen desteklerde aracý firmalar tarafýndan komisyon karþýlýðýnda kâðýt üzerinde yapýlan iþlemlerin dýþýnda bir yere varamýyoruz. Oysa tarým müdürlükleri ile ziraat odalarý bu konuda ortak hareket edip çiftçilikle uðraþan kiþilere eðitim vererek tarým alanlarýnýn daha kaliteli iþleyiþine sebep olabilir. Rekolte kayýplarý, toprak verimsizliði gibi konularda çözüm üretilmiþ olur. Suriye Pençe operasyon bölgesinde þehit olan askerilerimize Allah'tan rahmet, kederli ailelerine sabýrlar diliyorum.