-
Gida fiyatlari düþer mi?
Son altý aylýk zaman diliminde ürün fiyatlarý aldý baþýný gitti. Zirve yeri burasý dediðimiz an bakýyoruz yeni zirveler ile karþýlaþýyoruz. Vatandaþlarýmýz artýk gýda maddesi dýþýnda diðer tüm ihtiyaçlarýný ertelemek zorunda kaldý.
Rahmet ve bereket ayýnýn girmesiyle birlikte sebze ve meyve fiyatlarýnda bir daha artýþ yaþandýðýný gördük. Ülkemizin çok þükür yüzde 99’u Müslüman ama nedense yýlbaþý-sevgililer günü-anneler günü gibi batý ülkelerinin sunmuþ olduðu günlerde indirim uygulayan esnaflarýmýz, rahmet ve bereket ayýnda fiyatlarý artýrýr.
Þimdi gelelim gýda fiyatlarý düþer mi? Evet havalarýn ýsýnmasýyla birlikte yerelde üretilen sebze ve meyve ürünlerinin fiyatlarý aþaðý doðru düþecektir. Ramazan Bayramý sonrasý sebze ve meyve fiyatlarýnda yüzde 50’e yakýn bir düþüþ görülebilinir. Ancak bu düþüþün kalýcý olmasý için üretim maliyetleri ve nakliye ücretlerinin düþmesi gerekmektedir. Kuru bakliyat ürünlerinin fiyatlarý da bugünkü seviyelerinden yüzde 50 aþaðýya çekilmelidir. Döviz kurunun yüksekliði ve akabinde enerji ile motorin fiyatlarýnýn yükselmesi üretim maliyetlerini ciddi manada yükseltmiþtir. Son bir yýl içerisinde sanayicilerin kullanmýþ olduklarý elektrik fiyatlarý yüzde 450, doðalgaz fiyatlarý yüzde 600, akaryakýt fiyatlarý ise yüzde 300 artmýþ durumdadýr. Enflasyon rakamlarýnda ise ÜFE ile TÜFE arasýndaki tarihi fark ilerisi için kaygý vermektedir. 50 puanýn üzerindeki fark önümüzdeki aylarda pay pay fiyatlara yansýyacaktýr. Eðer ekonomi kurmaylarý maliyetlerin düþürülmesine yönelik hamleler yapmazlarsa 2022 yýlýnýn kýþý daha zorlu geçebilir. ÜFE ile TÜFE arasýndaki farkýn fiyatlara yansýmasýyla birlikte yýl sonu daha yüksek enflasyon rakamlarý ile karþýlaþýlabilinir. Kalýcý çözüm için girdi maliyetlerin muhakkak düþürülmesi gerekmektedir. Eðer üretim maliyetlerinin düþürülmesine yönelik adýmlar atýlmazsa maalesef ülkemizi daha kötü günler bekliyor diyebiliriz. Biz þimdiden uyarýlarýmýzý yapalým, daha önceleri de uyarýlar yapmýþtýk ancak yanlýþ ekonomi politikalarý yüzünden maalesef hep birlikte sýkýntýlý günler yaþamaya baþlamýþtýk ve yaþamaya devam ediyoruz.
“MEVLÂ GÖRELÝM NEYLER, NEYLERSE GÜZEL EYLER”
Hayýrlý bir ramazan geçirmeniz dileðiyle…