Cuma namazı hakkında bilgi verebilirmisiniz ?Sonradan kılınan namazlar hakkında tereddüt var, bu konuyu tartışmakta fayda görüyorum.
Yazdırılabilir Görünüm
Cuma namazı hakkında bilgi verebilirmisiniz ?Sonradan kılınan namazlar hakkında tereddüt var, bu konuyu tartışmakta fayda görüyorum.
Cuma`nız hayırlara vesile olsun..
Sayın Admin biz Diyanet İşleri Başkanlığının da onayı ile Cuma namazlarını 10 rekat kılıyoruz uzun zamandır, son kılınan 6 rekat "zuhr-u ahır ve vaktin sünneti" diye adlandırılan namazları Cuma namazı’nın dışında olması hasebiyle kılmıyoruz, bildiğim kadarı ile Türkiye’de de başta Kayseri olmak üzere bir çok il’de uygulanıyor bu durum..
Daha detaylı bilgiyi belki Hocam da verir ama bu bir iki satırla açıklanabilecek bir durum olmaması hasebiyle sizlere konunun kaynağını tavsiye ederim.
İslam Hukuku Profesörü Hayreddin Karaman’ın .
İSLAM’IN IŞIĞINDA GÜNÜN MESELELERİ adlı eserine bakmanızı tavsiye ederim.
bu vesile ile Prof.H.Karaman’ın Cuma namazıaçıklamasının son paragrafını da buraya ekleyeyim.
’’Hıristiyanlarda pazarın, mûsevilerde cumartesinin tatil olması o güne mahsus dinî merâsim ve vecîbelerin bir neticesidir. Türkiye’de yaşayan mûsevilerin çoğu resmen tatil olmadığı halde cumartesi günü öğleden önce de iş yerlerini tatil ederler. Müslümanların da çoğu -memur iseler istirâhat ve yemekten fedâkârlık ederek- cuma namazını kılmak için camilere koşarlar. Elimizde bir istatistik netice bulunmamakla beraber diyebiliriz ki, Türkiye’de cuma günü camilerin topladığı cemâat ölçüsünde genç ve yetişkin insanları toplayabilen hâdiseler çok nâdirdir. İslâmî vecîbeler yanında millî birlik ve beraberlik, halk eğitimi, kalkınma seferberliği, salgın hastalıklar ve kötü alışkanlıklarla mücadele gibi çok önemli mevzûularda bu toplanıştan ve bu gönüllü dinleyişten, masrafsız olarak, azâmî istifadeyi sağlamak mümkündür. Ancak bunun için idareciler ile hatiplere önemli birer vazife düşmektedir.
İdareciler, her sınıf halkın bu ibâdeti rahatça ve huzur içinde edâ edebilmeleri için cuma günü hiç değilse öğle tatilini biraz uzatacak tedbirleri almalıdırlar.
Hatipler de Hz. Peygamber’in (sav) sünnetinden ayrılmayarak hutbeyi ölçülü tutmalı, halkı bîzâr etmemelidirler.
Hele zuhr-i âhiri kılmadan veya imamla beraber duâ etmeden camiden çıkan müslümanı kınamanın İslâm’da yeri olmasa gerektir. ’’ Prof.Dr.H.Karaman
.
Diyanet İşleri Başkanığının 14.10.2002 tarihli kararının sonucu
1. Cuma namazının farzından önce ve sonra, Hz. Peygamber’in nafile olarak namaz kıldığı sabit olduğundan, Cuma’dan önce ve sonra nafile namaz kılmanın sünnet olduğuna, bu nafile namazların dördü farzdan önce, dördü de sonra olmak üzere toplam sekiz rekat kılınmasının uygun olacağına,
2. Bir yerleşim biriminde birden fazla yerde Cuma namazı kılınabileceğine, bu sebeple zuhr-i ahir namazının kılınmasına gerek olmadığına,
3. Zuhr-i ahir namazını kılmak isteyenlere ise mani olunmasının uygun olmayacağına,
Karar verildi.
<a href="http://www.diyanet.gov.tr/turkish/karar.asp?id=28&sorgu=1" Kararın tümünü okumak için tıklayınız
</a
Ancak bunu uygulama noktasında nasıl yapacaksınız o çok önemli. Pala beyin ifade ettiği şeylerin fazlası bizde mevcut..
Atadan kalma dini bilenler, ataları yanlış bile olsa o doğrudur zihniyetindeki insanlar, maalesef karşı çıkacak, dinin doğrusunu eğrisini bilmeden, efendim biz böyle gördük diyerek israrla yanlışı savunan bir takım insanlarımızı ikna etmek gerçekten güç..
Kuranı kerim bu konuda buyurur ki: Onlara gelin Allahın kuranı ile hükmedelim denildiğinde, biz babalarımızın yaptığını yaparız derler, deki ya babalarınız batıl yolda iselerdi..
Bazı illerde Müftülükler bu kararı uygulamıştır..
Peki kılınsa ne olur, yani zararımız mı olur diyenlere diyorum ki. Bir defa yukarıda verdiğim linkteki kararın tümünü okursanız meselenin aslını daha iyi anlamış olursunuz..
Zührü ahir namazı kılındığı zaman, eğer cumamız kabul olmamışsa, yerine bu namazı kılıyorum gibi şüphe ile ibadet etme sözkonusu oluyor. İşte asıl zarar buradadır..
Ben yıllardır, zühri ahir namazının yerine geçmiş bir ikindi veya yatsı kazası kılıyorum. Vaktin sünneti denilen iki rekatın yerinede geçmiş bir sabah namazımı kaza ediyorum..
Allaha emanet olunuz..
hocam merak ettigim bir konu daha var siz türkiye dışında müslüman ülkelerdede bulundunuz oradaki ehli sünnet in cuma namazı da buradaki gibimi.
Hayır değil oktay. Yani zühri ahir diye bir husus sadece Türkiye’de var. Zaten bu fetva osmanlının bir döneminde bazı şeyhülislamlar tarafından verilmiştir..
İslam ülkelerinden benim uzun süre bulunduğum:.
Suudi Arabistan: yukarıda anlattığım şekilde. Sadece şafii olanlar 4 yerine ikişer sünnet kılıyor..
Mısır: Bizim kıldığımız 10 rekat şeklinde.
Suriye: Bizim kıldığımı 10 rekat şeklinde..
Burada fazla mal göz çıkarmaz diye söylenenler oldu. Bu düşünce islami değildir. İbadetlerde eksik yada fazla kılma sözkonusu bile olamaz. Yani sabahleyin nasıl olsa uyanmış evimizden camiye kadar gelmişiz. Efendim 2 farz yerin hiç olmazsa 4 kılalım diyemez kimse..
Yada akşamın farzı 3 tür. Ya nolacak sanki onuda 4 kılalım deme gibi bir lüksümüz olamaz..
Din nasıl gelmişse odur. Her önüne gelen bir şeyler ekler yada çıkarırlarsa, yada bu gün y.n.özütürk gibi bir düşünceye kapılıp, sünnet ve vaciplerinden taviz verilirse ki mümkün olamaz, bu gün namazın şekli bile değişmiş olurdu..
Biz Allah resulunden daha takva geçinemeyiz..
Ben sabah namazlarından sonra hüvallahülleziden sonra 3 ayet okuyorum. Cemaaten bazıları: Hocam La yesteviden niye başlamıyorsun biz ordan başlıyoruz diyor..
Hayır efendim hayır. Allah resulu haşr süresinin son 3 ayetini okuyunuz buyurmuş. 5 dememiştir. Onu aşamam ben. Yaw okusak olmazmı. Hayır olmaz. Efendim daha sevap. Ne demek daha sevap. Resulullah daha sevap olanı terketmiş biz mi onu koyacağız. Çok kötü bir mantıktır bu. Başka bir işi olmayan herifte çıkıp, haşr süresinin tamamını okuyalım diyecek..
İslamın emirleri kişilere göre tanzim edilmez. Senin vaktin var şu kadar rekat kılacaksın, öteki emekli işi gücü yok nasıl olsa, oda şu kadar kılsın. Böyle bir din anlayışı yoktur..
Seferilikte de böyledir..
Efendim adamın vakti müsaitse, seferde 4 kılabilir mi diyor. Hayır kılamaz. 2 kılacak. .
Allah en doğrusunu bilir..
Bizde takvim yaprağının arkasını okuyan herkes hoca olmuş,yani tabiri caizse allame-i cihan,yahu fetvalar kişiselleştirilemezler,fetva umumidir.Her aklı esen de fetva veremez.Fetva verebilmek için hakkatem ilim ve irfan sahibi olması lazım.
Hocama katılyor,konuyu mükemmel açıklamışve Hocama sayğılarımı arz ediyorum..
bende katılıyorum hocama allahrazı olsun
"latin1"
.<center CUMA NAMAZI </center <center (CUMUA suresi 9. ayet): </center
.<p class="arap1" align="right" يَا أَيُّهَا الَّذِينَ آمَنُوا إِذَا نُودِي لِلصَّلَاةِ مِن يَوْمِ الْجُمُعَةِ فَاسْعَوْا إِلَى ذِكْرِ اللَّهِ وَذَرُوا الْبَيْعَ ذَلِكُمْ خَيْرٌ لَّكُمْ إِن كُنتُمْ تَعْلَمُونَ.
"latin2" Ey iman edenler! Cuma günü namaza çağırıldığı (ezan okunduğu) zaman, hemen Allah’ı anmaya koşun ve alış verişi bırakın. Eğer bilmiş olsanız, elbette bu, sizin için daha hayırlıdır.
"latin1"
.
.<center (CUMUA suresi 11. ayet): </center
.<p class="arap1" align="right" وَإِذَا رَأَوْا تِجَارَةً أَوْ لَهْوًا انفَضُّوا إِلَيْهَا وَتَرَكُوكَ قَائِمًا قُلْ مَا عِندَ اللَّهِ خَيْرٌ مِّنَ اللَّهْوِ وَمِنَ التِّجَارَةِ وَاللَّهُ خَيْرُ الرَّازِقِينَ.
"latin2" Onlar bir ticaret ve eğlence gördükleri zaman hemen dağılıp ona giderler ve seni ayakta bırakırlar. De ki: Allah’ın yanında bulunan, eğlenceden ve ticaretten daha yararlıdır. Allah, rızık verenlerin en hayırlısıdır.
.
.
.
.
Müslüman bütün işini terk edip Cumaya gidendir.Rızkı<wbr </wbr n peşinden koşmak mazeret değildir.Hatası<wbr </wbr z üç cumayı terk eden Ğafillerden,Mü<wbr </wbr nafıklardan olur,Müteammiden Terk ederse,Kafir veya Müşriklerden olur.Müslüman Allaha itaat edendir.Buna ancak Hıristiyan veya Yahudiler itiraz ederler.Müslüman ise teslim olur,yani müslüman olur..
<SCRIPT tF();</SCRIPT .
Oktayın surelerini okuyamadım, bunlar arapçamı yoksa kuran yazısımı.