Nizip’e Eğitim Fakültesi Müjdesi
Milletvekilimiz Mehmet SARI’dan Nizip’in yükseköğrenimde büyük bir gelişme kaydetme şansı olan eğitim fakültesi açılma kararının resmiyete dönüştüğü haberini aldığımızda duyduğumuz sevinç ve heyecan anlatılır gibi değildi. Evet sevgili hemşerilerim bu karar çok farklı bir gelişmenin habercisi ve geleceğe atılmış büyük bir adımdır.
Bu karar Nizip’e eğitim fakültesi açılacakmış deyipte geçilecek basit bir olay değildir.
Bu nedenle bu kararı farklı açılardan ele almak lazım. Birincisi eğitim fakültesi ilçemiz ve yüksekokulumuz için neler ifade ettiği, diğeri ise cumhuriyet tarihinde bir ilçeye eğitim fakültesi açılma müsadesi hiç verilmemişken, Nizip için bu onayın verilmesinin bir hayli çetin mücadelelerle geçen bir çalışmanın ve büyük emeklerin harcandığı yolun hikayesidir.
İlk kurulduğunda beş bölümle yola çıkan yüksekokulumuz, Okul Müdürü Sayın Yaşar BÜYÜKOĞLU’ nun döneminde göstermiş olduğu gayretlerle 16 bölüme çıkarak büyük bir ivme ve prestij kazanmıştır. Bu gelişimi eğitim fakültesi ile taçlandırarak, Gaziantep Üniversitesi’nin kendi içinde gelişim gösterebileceği tek yer olan Nizip Kampüs Alanı’nın önümüzdeki yıllarda farklı fakültelere sahip olma şansını yükseltmiştir.
Bu gelişim Nizip için çift yönlü pozitif etkilenmeyi beraberinde getirecektir.
Her şeyden önce NMYO ve Nizip Eğitim Fakültesini tercih ederek Nizip’e farklı şehirlerden gelecek olan öğrenciler sosyal ve kültürel alanda bir gelişim yaşanmasını sağlayacaktır. Aynı zamanda gelen öğrencilerle insanlarımızın bütünleşmesi ve de kaynaşması halinde ilçemizin tanıtımına katkı sağlayacak ve vizyonumuzu zenginleştirecektir.
Şu gerçeği asla göz ardı etmememiz lazım: Güzel ilçemizin geleceği yükseköğrenim ve turizm alanındadır. Önümüzdeki yıllarda 2.500- 3.000 öğrenci kapasitesine ulaşacak olan okulumuz, ilçemizin turizm alanında gelişimine de bu öğrenciler sayesinde katkı sağlayacaktır. Zeugma, Tarihi kilise, Akevler’deki yeni keşfedilen Antik Kilise, Karkamış’ta başlayacak kazı sonucu ortaya çıkacak olan müthiş tarih potansiyeli bu vesile ile kendiliğinden tanıtımını yapacak ve büyük bir turizm patlaması sağlayacaktır. Gelişimin en büyük etkisi ise ekonomik anlamda olacaktır. Şöyle ki: 3.000 öğrenci farklı şehirlerden ilçemize gelecek ve bu gençler burada yaşayacak. Bunun anlamı Nizip için çok büyük bir nakit girişi demek. Her öğrenci aylık 500 TL harcasa ki mutlaka olacaktır bir ayda yaklaşık 1.500.000 TL sıcak para Nizip piyasasında dönecektir. Bu da esnafımıza büyük bir soluk olacak ve de farklı iş alanları yaratılarak istihdama da katkı sağlayacaktır. Ben inanıyorum ki bu potansiyelin Nizip’e katkısı 10 tane fabrikadan daha fazla olacaktır.
Ayrıca fakülte sayısı arttığı zaman bizim çocuklarımız da başka şehirlere gitmeden kendi evinde kalarak kendi şehrindeki okula gidecek, bizleri de maddi ve manevi açıdan rahatlatacaktır.
Bütün bu açıklamalar neticesinde sevgili Niziplilerden beklentimiz bu olaya sahip çıkmalarıdır. Aynı zamanda girişimci arkadaşların yatırımlarını bu alanda yapmaları yönündedir.
Yukarıda da belirttiğim gibi cumhuriyet tarihinde Türkiye’de hiçbir ilçeye eğitim fakültesi açılma izni verilmemiş. Peki bu nasıl gerçekleşti. Çok kolay mı oldu?
Hayır!
Çok emek verdiler, çok istediler ve de büyük bir arzuyla çalışarak tabiri caizse kopararak aldılar takdiri, saygıyı hak eden siyasetçi ve idarecilerimiz.
Nizip’in yükseköğretimdeki gelişiminin tek sebebi bu alanda yetkili ve etkili kişilerden bir kare asının olmasıdır. Kare as da her zaman gelmez insanın eline. Nizip bunu çok iyi kullandı ve kazandı. Bu kare asta kimler mi var? Gaziantep Milletvekilimiz, Nizip’in evladı, hizmet sevdalısı, eğitim konusunda büyük hizmetleri bulunan Mehmet SARI; Belediye Başkanı Hacı Fevzi AKDOĞAN; Rektörümüz M.Yavuz COŞKUN ve atandığı günden beri üstün gayret ve çabalar sarf eden Okul Müdürümüz Sayın Yaşar BÜYÜKOĞLU. Gerçekten de bu dört isim çok etkili oldu bu kararın çıkmasında. Diğer emek sahiplerini de unutmamak lazım. Prof.Dr. Mehmet ÖZASLAN, Muhittin ŞİMŞEK, Hüseyin ÇEVİKBAŞ ve bu işe gönül vermiş bir dernek:Nizip Üniversiteliler Derneği (NÜDER). Nizipliler adına hepsine teşekkür ediyorum.
Şimdi eğitim fakültesi onayının alınmasına kadar olan süreci bir inceleyelim.
Gerekli yazışmalar yapıldıktan sonra milletvekilimiz Mehmet Sarı’nın girişimleriyle incelemelerde bulunmak üzere 9 YÖK Yönetim kurulu Üyesi’nin Nizip’e geleceği müjdesini aldık. Evet Türkiye’de yükseköğretimi yöneten kuruldan tam 9 kişi Nizip’e yani bir ilçeye gelecekti. Bu büyük bir olaydı. Bu konuda Milletvekilimiz Mehmet SARI ve YÖK üyesi Muhittin ŞİMŞEK’e teşekkür borcumuzdur.
Peki bu heyet neye bakarak karar verecekti. Kriterleri neydi.
Heyetin ilk bakacağı ve soracağı şey fiziki altyapının yeterli olup olmadığıydı.
Bundan da kasıt ilk olarak öğrenci yurdu olmazsa olmazlarıydı. Bu olayı gönülden isteyen vekilimiz Mehmet SARI bu sorunu çoktan halletmişti. Yurt yapılması için karar çoktan çıkmış ödeneği bile ayrılmıştı. Bir ilçeye yurt yapılması kararı da gerçekleşmesi zor ve zahmetli bir işti. Ama Sayın Vekilimiz maharetini ve hizmet aşkını göstererek bu işi de halletmişti. Gelen heyet okulda layıkıyla ağırlanmış kısa zamanda yapılan müthiş ilerlemeyi görünce müspet fikirlerle okulumuzdan memnun olarak ayrılmıştı.
Çok kısa bir süre içerisinde elektriği, suyu, yolu, interneti ve birçok malzemesi olmayan okulun hazır hale gelmesi bu işe gönül veren -gerçek bir hizmet adamı- Okul Müdürümüz Yaşar BÜYÜKOĞLU’ nun maharetidir. Sıfırdan aldığı okulu işbitiriciliği ve ikili ilişkilerdeki sevgi ve saygı gören yönüyle göz açıp kapayıncaya kadar eksiksiz hale getirmiştir. Bunları becermek gerçekten zor iştir. Ama gönülden istemek, iyi niyetle çalışmak ve Nizip’e bir şeyler katabilmek aşkı ile elini taşın altına koymakla olurdu bu işler. Sayın Yaşar Büyükoğlu’nda da hepsi mevcuttu ve başardı. Ona gönülden teşekkürlerimizi iletiyoruz.
Eksikler giderilirken ilçemizde en büyük görev de belediyeye yani Başkanımız Hacı Fevzi AKDOĞAN’a düşüyordu ve yükseköğrenim konusundaki gelişmeyi hepimizden çok istiyordu. Gereken her türlü desteği ve imkânlarını okulun emrine vererek çok büyük işler yaptı.
Okulun çevre düzenlemesi, yolların yapımı, asfaltlama çalışmaları gibi temel eksikler konusunda maddi ve manevi desteğini hiçbir zaman esirgemedi. O da ilerde Nizip’e kalıcı ve mükemmel bir eser bırakma gayreti içinde olduğundan yükseköğretimin önemini biliyor ve bu hizmetin Niziplilere yakışır bir şekilde olması için her türlü fedakârlığı yapıyordu. Okulumuz bünyesinde yapılan tüm organizasyonlarda bulunuyor ve gelen heyetlerin ağırlanmasında hep ön planda yerini alıyordu. Özellikle YÖK heyeti Nizip’e geldiğinde göstermiş olduğu hassasiyeti ve katkıyı takdir etmemek elde değil. Sosyal açıdan en büyük katkıyı da Osmanlı Parkı’nı hizmete açarak vermiştir Niziplilere. Dışardan gelen öğrenciler ve heyetler burada dinlenmiş ve ağırlanmıştır. Bu da Nizip’in vizyonu ve imajı açısından büyük bir artı sağlamıştır. Fiziki altyapı ve yeterlilik notunu yükselten unsur kanımca Osmanlı Parkı olmuştur. Kayıt için gelen birçok öğrenci velisinin bu konuda olumlu görüş bildirmesi ve yaşam kalitesi yüksek şehir statüsü kazandırmış olması bizim için önemli bir artıdır. Aynı şekildeki hizmetlerinin devamını bekliyoruz Sayın Başkan’dan.
Gaziantep Üniversitesi Rektörü M. Yavuz COŞKUN göreve gelir gelmez eğitim fakültesi için girişimleri hemen başlatarak bizlere çok büyük bir iyilik yapmıştır. Konuya göstermiş olduğu hassasiyet ve duyarlılıktan dolayı ona şükranlarımızı sunuyoruz. Okulumuza bakış açısı ve destekleri bizleri gururlandırmış, Eğitim fakültemiz konusunda onayları ile Nizip’in önünü açarak gelişime katkıları yadsınamaz şekilde büyük olmuştur. Nizip halkı onu her zaman şükranla anacak ve ilerde işte bu fakültelerin babası, fitili ateşleyen kişi Rektör M. Yavuz Coşkun diyerek ona sevgilerini gönderecektir. Eğitim fakültesi açılması konusunda emeklerinden dolayı Nizip’in kare ası olarak saydığımız değerler arasına girmesi de bu sebeptendir. Sevgili Rektörümüzün hizmetlerinin bununla kalmayacağını da biliyoruz.
Gaziantep Üniversitesi Rektör Danışmanı bir Nizipli. Nizip adına istenenler için lügatinde hayır kelimesi bulunmayan, gerçek bir gönül dostu Prof .Dr. Mehmet ÖZASLAN.
Bu süreçte en çok görüştüğümüz ve desteklerini iliklerimize kadar bize hissettiren özü sözü bir, samimi ve alçakgönüllü hemşerimiz. Gerçekten Sayın Özaslan okulumuzu, eğitim fakültemizi ve bizleri öyle bir sahiplendi ki ne desek azdır. Bir Nizipli olarak gurur duydum.
Verdiğimiz bu mücadelede ve Nizip’e kazandırdığımız bu eserde çok emeği olan Sayın Özaslan’ı Niziplilerin daha iyi tanıması lazım. Böyle değerler az bulunur.
Çünkü o bize öyle sahip çıkıp kucak açtı ki hakkını ödeyemeyiz.
Gelmiş olduğu noktadan çok, insani değerleri ve memleketini sahiplenme güdüsü benim için hepsinden önemliydi. Şahsım ve Nizipliler adına okulumuza sağladığınız desteklerden ve eğitim fakültesi kurulması aşamasındaki temel taşlardan biri olmanız dolayısıyla size şükranlarımızı sunuyorum.
İlçemize bu süreç başladıktan sonra gelen, ama geldikten sonra bu alandaki çalışmalara büyük destek veren Sayın Kaymakamımız Yaşar KARADENİZ ‘ ide unutmamak lazım.
Eğitim fakültesi konusundaki organizasyonlara katılarak, son aşamada yapılması gerekenler için
yoğun bir çalışma içerisine girerek bu konuda ne kadar duyarlı bir insan olduğunu bizlere göstermiştir. Eminim ki bundan sonrası için bizlere çok büyük katkılar sağlayacaktır. Bu aşamada Nizip’in şansı demek lazım konu üzerinde hassasiyet gösteren ve çalışan bir kaymakamın gelmesine. Ona da buradan şükranlarımızı sunuyoruz.
Sivil toplum örgütleri içerisinde eğitim fakültesini sahiplenen, her aşamasını çok yakından takip eden, sürekli gündemde tutarak kabulünde pay sahibi olan Nizip Üniversiteliler Deneği’ne ve en çok da Başkanı Sayın Derviş DÖRTBUDAK’a buradan teşekkür etmek isterim.
Dernek olarak Yüksekokula her türlü desteği sağlamaları, geliştirme ve prestij kazandırma çabalarına saygı duymak lazım. Aynı hızla hizmetlerinin devam etmesini dilerim.
Bu zorlu yolda YÖK merkezde bulunan ve fakülte konusunda üstün gayretler gösteren iki isim daha vardı. Bunlar değerli hemşerilerimiz Muhittin ŞİMŞEK ve Hüseyin ÇEVİKBAŞ’tır.
Onlara da vermiş oldukları destek ve hizmetlerden dolayı teşekkür ederim.
İşin son noktası geldiğinde Sayın Milletvekilimiz Mehmet Sarı’yı çok zorlu görevler bekliyor. 2010 eğitim-öğretim döneminde eğitime başlayabilmek için Bakanlar Kurulu onayının bir an önce çıkması gerekiyordu. Sayın vekilimiz bizzat tek tek görüşerek bu imzaları hızlandırmış, Cumhurbaşkanlığı’na imzaya gitmesini en kısa sürede sağlamıştır. Cumhurbaşkanı makamına 3 kez çıkarak bu işi halletmek için desteklerini istemiş ve cumhuriyet tarihinde bir ilçeye ilk kez eğitim fakültesi açılması kararını onaylatarak büyük bir iş başarmıştır.
Son aşamada ise Maliye Bakanı’nın onayını yine birebir diyalog kurarak Sayın Bakan Mehmet ŞİMŞEK ‘ ten almıştır. Eğitim fakültesi açılması konusundaki aslan payı da ilk müracaat aşamasından son nokta konana kadar tüm çalışmaları büyük bir hassasiyet ve gayretle yürüten Sayın Milletvekilimiz Mehmet Sarı’ya aittir. Bu nedenle Nizipliler adına kendisine sonsuz teşekkürlerimizi sunuyorum.
Gördüğümüz gibi büyük emek verilerek elde edilmiş bir eğitim fakültesine sahip olduk.
Bu vesile ile yükseköğretim konusunda Nizip’in önü açılmış, sosyal, kültürel ve ekonomik alanda büyük bir gelişimin fitili ateşlenmiştir. Bundan sonra bizlere düşen görev bu olayı sahiplenmek ve geliştirmektir. Nizip’in geleceğine tutulan bu ışığın kaybolmaması için herkes üzerine düşeni yapmalıdır. En çok da yokluklarla devraldığı yüksekokulu büyük gayretlerle bu hale getirip başkalarının hayal bile edemediklerini gerçekleştirerek bir babanın evladına sarılması ve sahiplenmesi gibi okuluna sahiplenen Sayın Yrd. Doç. Dr. Yaşar BÜYÜKOĞLU’na
tüm Niziplilerin destek olması ve sahip çıkması lazımdır. Çünkü Nizip’in böyle ufku geniş ve ileri görüşlü insanlara ihtiyacı var. Biz değerlerimize sahip çıkarsak, onlar Nizip’e farklı değerler sağlayacak ve katkı yapacaktır. Ve sonuçta kazanan yine biz olacağız. Nizip olacak.
Son olarak eğitim fakültesi açılması konusunda emeği geçen herkese ve her kuruma teşekkür eder, hizmetlerin ve güzelliklerin Nizip’le olması dileği ile saygılarımı sunarım.