Nizipe Anadolu Öğretmen Lisesi Yapılıyor
Gaziantep milletvekili Mehmet Sarı'nın bildirdiğine göre ilçemize 24 derslikli Anadolu öğretmen Lisesi yapılması, Milli Eğitim Bakanlığı 2008 yılı yatırım proğramına alınarak az önce kabul edildi. Buna göre bu yıl içerisinde arazi tespiti ve ihalesi yapılacak olan Anadolu öğretmen lisesinin 24 dersliği bulunacak. Ayrıca dışarıdan gelebilecek öğrencilerin iyi şartlarda barınabilmesi için 150 erkek ve 150 kız öğrenci kalabilecek şekilde toplam 300 öğrencilik birde yurt yapılacak. Modern binaların buluncağı eğitim kompleksinin içerisinde spor tesisleri yapılmasıda aynı proğramda kabul edildi.
Toplam 8.5 milyon YTl ayrılan proje için ilk etapta 1.65 milyon Ytl de bankaya yatırılmış durumda.
ANADOLU ÖĞRETMEN LİSELERİ
A- AMAÇLARI
Anadolu öğretmen liseleri, Millî eğitimin genel amaç ve temel ilkelerine uygun olarak;
a) Öğretmen yetiştiren yüksek öğretim kurumlarına öğrenci hazırlamak,
b) Öğrencilerine;
1)Öğretmenlik mesleğini sevdirmek,
2)Öğretmenlik mesleğinin gerektirdiği bilgi, beceri, tutum ve davranışları kazandırmak,
3) Orta öğretim düzeyinde ortak bir genel kültür vermek,
4) Ülke kalkınmasına sosyal, kültürel ve ekonomik yönden katkıda bulunma bilincini ve gücünü kazandırmak,
5) Dünyadaki gelişme ve değişmeleri izleyebilecek düzeyde yabancı dil öğrenmelerini sağlamak,
6) Öz güven, öz denetim ve sorumluluk duygularının geliştirilmesi, her bireyin farklı ve ayrı bir değer olduğu, ekip çalışmasıyla ortak başarının elde edilmesinde önemli katkı sağlayacağı inancının verilmesine yönelik çağdaş bir eğitim ortamı oluşturmak amacıyla,
· İlköğretimden sonra 4 yıl öğrenim süreli,
· Normal öğretim yapan,
· Yabancı dil ağırlıklı program uygulayan,
· Gündüzlü ve belirlenen kontenjan nispetinde paralı-parasız yatılı öğrenime imkan veren
orta öğretim kurumlarıdır.
B- ÖĞRETİM PROGRAMLARI
Anadolu Öğretmen Liselerinde programlar;
- Ortak genel kültür derslerinden,
- Öğretmenlik mesleği ile ilgili derslerden,
- Öğrencilerin bireysel ilgi veyeteneklerini tanıyıp anlamalarına, geliştirmelerine ve bazı alanlarda derinleşmelerine imkan sağlayan derslerden,
meydana gelir.Öğretim programları, öğrencilerin ilgi, istek, yetenek, gelişim seviyeleri ve bireysel farklılıkları ile bilimsel gelişmeler ve ihtiyaçlar dikkate alınarak sürekli geliştirilir.
Anadolu öğretmen liselerinin tüm sınıflarında dersler;
“Ortak Dersler”
“Alan Dersleri” ve
“Seçmeli Dersler” adı ile üç kategoriye ayrılmıştır.
Öğrenciler, 10 uncu sınıftan itibaren; ilgi, istek ve yetenekleri doğrultusunda,
*Fen Bilimleri,
*Türkçe-Matematik,
*Sosyal Bilimler ve
* Yabancı Dil
alanlarından birine yönelerek öğrenimlerini sürdürür.
Bu okullarda; 3 saati Öğretmenlik Meslek Bilgisi, diğerleri Anadolu liselerinde okutulanların aynısı olmak üzere, haftada toplam 36 saat ders okutulmaktadır.
Öğretim programlarının, öğrencilerin; ilgi, istek, gereksinim , yetenek, gelişim, olgunluk düzeyleri ile bireysel farklılıkları göz önünde bulundurularak sürekli geliştirilmesi esastır.
Bu okulların tüm sınıflarında ağırlıklı olarak yabancı dil dersi (İngilizce) okutulur.
Bu Okullardan mezun olanlar normal Anadolu Lisesi mezunlarının sahip olduğu haklar yanında Eğitim Fakültelerini tercihte ek puan(0,24)alma avantajına sahiptir.
gelişen nizip herşeyin en iyisine layık
Nizip Güneydoğuda bir şehir olmasına rağmen bir batı şehri kadar kalkınmıştır.Bunun en güzel ispatı ise eğitime verilen önemdir.Halktan gelen destek ile devletin katkısı.Nizip eğerki öğretmen lisesine de kavuşursa eğitimde büyük bir atılım yapmış olacaktır.
Nizip'in il olması için hiçbir eksiği kalmamıştır.
Nizip'in il olması için hiçbir eksiği kalmamıştır. Haydi herkes elini bu taşın altına koysun ve Nizip için el ele verme zamanı..