FISTIK KIRAN KADINLARIMIZ.
Hepimiz baklava,kadayıf ve künefe yemişizdir.Yüzlerce tatlı çeşidi ile tüm Türkiye ve dünyaya lezzet sunan bölgemizin ürettigi bu mamullere lezzet katan en önemli faktör hiç şüphesiz Antep fıstığıdır.Peki,Türkiye ve dünyaya yüzlerce tatlı çeşidi sunan bölgemizin ürettigi bu mamullerin üstündeki ve içindeki yeşil fıstık tozlarınını nasıl üretidigini hiç merak ettiniz mi?Eger Nizipliyseniz aklınıza hemen fıstık kıran kadınlarımız gelecektir.Çünkü gerçekten de Nizip’te Fıstık kıran kadınlar artık bir kültür olmuştur.Ortalarına aldıkları kara yuvarlak bir taş ve ellerinde demir parçaları ile fıstıkların dikey uçlarına vurdukları çıt çıt sesleri hemen hemen her sokaktan yükselir.Tıpkı yaz aylarında Nizip damlarındaki davul zurna sesleri ile komşusunun mutluluğunu kendi rahatına tercih eden ve bu gürültüden rahatsız olmayan Nizipliler aynı şekilde çoğu geçim sıkıntısı ile yapmış olduğu bu fıstık kırma ve çıt çıt seslerinden de rahatsız olmamamaktadırlar.Kimisi işsiz kocasına küçük bir destek, [IMG]http://www.Nizip.com/gallery/displayimage.php?imageid=225 kimisi fırtık kabukları ile kışın odun yerine yakacağı ve sobasını söndürmeme hesabının peşindedir.Kimisi de okul döneminde çocuklarının egitim masraflarını karşılamanın derdindedir.Aslında zahmetli bir iş olmasına rağmen geliri çok düşük bir çalışmadır.Ama buna rağmen Nizipli kadınlar her sabah ellerinde çuvallarla fıstık tüccarlarının belli adreslerine giderek tenekelerle kırmalık fıstık almaya çalışırlar.Bu,Nizipli kadınların ne kadar çalışkan,ne kadar hamarat ve ne kadar fedakar olduklarının güzel bir kanıtıdır.Nizip’te kahve köşelerinde işsiz bir şekilde boş boş oturan ve oyun oynayan kocalardan bazıları kadınlarının fıstık kırmalarından eve getirecegi sıcak ekmege güvenerek akşama kadar eve gelmedikleri de olmuştur.Bazıları da utana sıkıla tiryakiliklerinin esiri olarak kadınlarından bir paket sigara parası istemenin ezikligini yüreklerinde hissederler.Ama bunlar Nizip kültürünün varolan gerçekleridir.Ve halen yaşanan vakaalarındandır.Ben de yıllarca annemle birlikte fıstık kırdım.Bu işin ne kadar zor olduğunu biliyorum.Eve misafir gelse bile kara taşın başından ayrılmazdık.Misafirlerimiz de bizimle berebar fıstık kırmaya oturur ve yardım ederlerdi.Bu işin güzel taraflarını hep görmeye çalışırdık.Mesela fıstık kırarken kadınların dedikodu fasılları bu işin en önemli zevklerden birisini oluşturmaktadır.Mahalle ve bölge dedikoduları ve haberleri fıstık kırma sıralarında bol bol söylenir.Nizip’te fıstık kırma noktasında öyle usta kadınlar vardırkı bir teneke fıstığı bir saate kıran bile vardır.Bazıları bunu hobi edinmiştir.Bazıları zevkle yapar.İhtiyaç sahibi bazı aileler çoluk çocuk birlikte fıstık kırma yaparlar.Teslim alınan kabuklu fıstık ile iç olarak teslim verilecek fıstık miktarları belli olduğu için fıstık kıran kadın ve çocuklar bu kırma sırasında hemen henem hiç fıstık yemezler.Kırılan fıstıkların yeşil ve sarı renklerine göre ayırımlarını da Fıstık kıran kadınlar yapmaktadır.Çünkü tatlılarda kullanılan fıstık içlerinin yeşil olması gerekmektedir.Yeşil iç fıstık en degerli tatlı malzemesidir.Sarı içler de tatlılarda kullanılır ama yeşil içe göre daha ucuzdur.Bazen tatlarına baksalar bile genel olarak bu haram bir eylem olarak kabul edilir.İşte Nizip’te Nizip kültürüne malolmuş Fıstık kıran kadınlarımız artık yavaş yavaş kaybolma aşamasındadır.Artık çıt çıt sesleri eskisi kadar Nizip Sokaklarında yükselmiyor.Çünkü fırtık kırma makineları artık bu işleri devralmıştır.Nizip’te yeni kurulan bazı fıstık işleme tesislerinde hatasız fıstık kıran makinaların sayıları gittikçe çoğalmaktadır.Yaz aylarında Fıstık tarlalarındaki kadın işçiler,kış aylarında zeytin tarlarındaki kadın işçiler için umarım yeni makinelar üretilmez.Çünkü fıstık ve zeytin toplama işleminin de en büyük kaynağı Nizipli kadınlardır.
Döne ULUTAŞ
Turkan Ömer Okan Lisesi
10/H Sınıfı No:792
Not: Resimdeki kendisidir
Gönderen: RamazanTarhan
Yorumlayan: Tarhan tarih 27.05.2006
Güzel bir konu,güzel bir tema ve Nizip'e has gerçek bir olay.Bu çalışmanızdan dolayı size teşekkür ediyor ve başarılarınızın devamını diliyorum. Yorumlayan: admin tarih 27.05.2006
Konu basit görünsede, ilçemizin ekonomik ve kültürel tarafını yansıttığı için gerekli. Kızımızı tebrik ederim gayet içten yazmış Yorumlayan: dervisdörtbudak tarih 28.05.2006
gerçekten insanların düşünce ufkunda bir hazine gizli...Nizip kültüründe FISTIK KIRMA gibi bir kültürümüzün ortaya çıkarılması güzel ve farklı bir olay. Arkadaşımızı tebrik ederim. Yorumlayan: hazal1 tarih 28.05.2006
Misafir olduğum bir evde meraktan ben de elime demir parçasını alıp fıstık kırmıştım.Sonuç:yaralı bir parmak ve siyahlaşan bir tırnak.Ama gerçekten güzel bir konu seçilmiş.Bizim bölgenin dışında bu tür bir işin olduğunu sanmıyorum.Karadenizde açaba fındık kıran kadınlar varmı mesela?..Tebrikler Döne ULUTAŞ.. Yorumlayan: f.deliaslan tarih 28.05.2006
DÖNE ULUTAŞ KARDEŞİMİZ, BENİ 20-25 YIL GERİYE GÖTÜRDÜ. GERÇEKTEN FISTIK KIRMA İŞLEMİ NİZİP'İN GERÇEĞİ,EKONOMİK DEĞERİ,YAKACAK DEĞERİ,HARÇLIK DEĞERİ. TEŞEKKÜRLER DÖNE ULUTAŞ. UFKUN AÇIK OLSUN. Yorumlayan: oktay.cankesen tarih 30.05.2006
tatlılarımızın üzerine bu yeşil tozları dökerken hep bu manzalar aklıma gelir.bende tebrik ediyorum ögrencimizi. Yorumlayan: demhat tarih 31.05.2006
üniversitede okurken, kızkardeşim harçlıgım biraz daha fazla olsun diye, fıstık kırıp yollamıştı ;=((( ellerinden öpüyorum kardeşim ve seni cooooooookkkkkkk seviyorum Yorumlayan: yusuf tarih 31.05.2006
tabii belirtildigi uzre bu yazi 'nakale' tanimina uymamaktadir, o anlamda bir deger ifade etmedigi gibi herhangi edebi kavrama da uygun degildir, ote yandan bizlere duygusal iklimler yasatmasiyla hos, tadimlik bir yazi...
hani klasik bizden biseyler bulma adina ( 'comin U cation' olayi )...
hanim hesehrimi canigonulden kutluyorum, azm ve gayreti ideal uzre, muvaffakiyeti hakla ola...
Yorumlayan: yasarbeton tarih 05.06.2006
teşekkür ederiz.döne ulutaş Yorumlayan: sidekick_boy tarih 08.08.2006
öncelikle Döne Ulutaş’a Nizip kültürünün önemli bir parçası olan fıstık kıran kadınları makalesine taşımasını ve bu konuda başarı sağlamasını tebrik ediyor başarılarının devamını diliyorum.
Nizip kadınlarının aile ekonomisine olan katkılarını, azim ve çalışkanlıklarını takdir etmekle beraber rahatsız olduğum bir hususu da belirtmek istiyorum. Nizip kadınlarının bir sokağı boydan boya katetmiş bir vaziyette sokakta oturup çıt çıt fıstık kırıp gelip geçene bakmalarından inanılmaz derecede rahatsız oluyorum. Ne yapacaklarsa evlerine girip yapmalarını sokakta oturup gelen geçene baktıntan sonra arkalarından konuşmamalarını rica ediyorum. Döne’ye yazdığı makalesinden dolayı tekrar teşekkür eder hayatında başarılar dilerim. Yorumlayan: yekgul_ tarih 21.02.2007
selam bende turkan omer okan lısesınden 11/b sınıfı ogrencısıyımm döne cok tbrr arkadasım gurur duyyorum senlen cok gusel bı yazıı bunu sıtede herkesle paylastın ıcın saoll