Nizip Kaymakamlığı, Nizip İlçe Tarım Müdürlüğü, DSİ genel Müdürlüğü, GAP İdaresi ve Nizip Ticaret Borsası işbirliği ile Nizip-Belkıs Pompaj Sulama Alanında Yer Alan Köy Muhtarlarını Bilgilendirme Toplantısı Nizip Ticaret Borsasında Yapıldı.

Toplantıya Nizip Kaymakamı Sayın Harun SARIFAKIOĞULLARI, Nizip İlçe Tarım Müdürü Mustafa YORGANCI, Nizip Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim SARI, Nizip Ticaret Borsası Meclis Başkanı Mahmut ŞAHİN, GAP-TEYAP tan İbrahim ŞAHİN, DSİ Şube Müdürlüğünden Mehmet YILMAZ katıldı.

Toplantıda Belkıs-Nizip Pompaj Sulaması ve Mevcut Durum, Kuru ve Sulu Koşullarda Antep Fıstığı ve Zeytin’in Ekonomik Analizi ve Gaziantep P2 Pompaj Sulaması Projesi hakkında bilgilendirme sunumları yapıldı.

Yapılan sunumlarda; GAP Gaziantep Projesinin ilk ünitesi olan ve Gaziantep İli Nizip İlçe merkezinin doğusunda yer alan 101 640 dekar alanın sulanmasını temin eden Belkıs Nizip Pompaj Sulamasının inşaat çalışmalarına 1995 yılında başlanmış ve Aralık 2012 tarihinde tamamlanmıştır. Su kaynağı Fırat Nehri üzerinde yapılmış olan Birecik Barajıdır. Belkıs Nizip Pompaj Sulaması kapsamında 4 (dört) ayrı ünite bulunmaktadır .
Bunlar;
BS Sulaması (35 000 da),
YS Sulaması (21 000 da),
DS Sulaması (12 850 da),
TS Sulaması (32 790 da)
Proje kapsamında, 39 188 ha sulama alanının su ihtiyacı karşılanacaktır.

Birecik Barajı göl alanından alınan su yaklaşık 15 km uzunluğundaki BS iletim kanalı vasıtasıyla P2 pompa istasyonuna getirilecektir. P2 pompa istasyonundan alınan su yaklaşık 58 m basma yüksekliği ile üst kotlara pompaj yapılacak ve P2 ana kanalına aktarılacaktır bilgileri verildi.